Hamarosan megtudhatjuk, mennyivel emelkednek a bérek, most 504 ezer forint az átlagkereset

Hírek2023. jan. 1.MTI

A jövő héten jelenik meg a statisztika a kormányzati szektor harmadik negyedévi egyenlegéről, az októberi keresetekről, a novemberi ipari termelői árakról, illetve a foglalkoztatottságról, a kiskereskedelemről és a munkanélküliségről is.

 Kedden közli a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a kormányzati szektor harmadik negyedévi egyenlegének adatait. A második negyedévben 371 milliárd forint, a GDP 2,3 százaléka volt a kormányzati szektor hiánya. Az egyenleg 282 milliárd forinttal, 2,5 százalékponttal javult az egy évvel korábbihoz viszonyítva.

Szerdán az októberi keresetek számait teszi közzé a KSH. Szeptemberben a bruttó átlagkereset éves viszonylatban 17,8 százalékkal 504 100 forint forintra nőtt, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 18,4 százalékkal magasabb, 347 500 forint volt.

Csütörtökön az ipari termelői árak novemberi adatait jelenteti meg a hivatal. Októberben a belföldi értékesítés árai 67,7, az exportértékesítéséi 28,4 százalékkal magasabbak voltak, mint egy évvel korábban, az ipari termelői árak átlagosan 41,7 százalékkal nőttek.

A KSH pénteken a novemberi foglalkoztatottsági, kiskereskedelmi és munkanélküliségi számokat hozza nyilvánosságra.

A 15-74 éves foglalkoztatottak átlagos létszáma októberében 4 millió 705 ezer volt, 17 ezerrel több, mint egy éve.

A kiskereskedelmi forgalom 0,6 százalékkal nőtt októberben az egy évvel korábbihoz képest a nyers és a naptárhatástól megtisztított adatok szerint egyaránt.

A munkanélküliek száma 176 ezer, a munkanélküliségi ráta 3,6 százalékos volt októberben. A fő mutatóként használt háromhavi mozgóátlag szerint augusztus-októberben a 15-74 éves munkanélküliek száma 10 ezerrel, 174 ezerre, míg a munkanélküliségi ráta 0,2 százalékponttal, 3,6 százalékra csökkent.