Jövőre is fennmaradhat a minimálbér reálértéke

Elemzések2022. dec. 20.HP

16 százalékos minimálbér és 14 százalékos garantált bérminimum emelésre kerülhet sor 2023 elején. Ezáltal 32 ezer forinttal többet vihetnek haza a legkisebb bért keresők. Ennél magasabb béremelést a jelenlegi környezetben nem lehet kitermelni a munkanélküliség megemelkedése nélkül. Mutatjuk, hogyan alakulnak uniós szinten az euróban kifejezett minimálbérek.

2023 januártól a minimálbér 16 százalékkal 232 000 forintra, a garantált bérminimum 14 százalékkal 296 400 forintra nő.

Infláció

Magyarországon 2022 egészében átlagosan 14 százalék körül alakulhat az árdinamika.

A 16 és 14 százalékos emeléssel összhangban a minimálbér és a garantált bérminimum reálértéke fennmaradhat.

Mégis fájhat?

A minimálbérrel rendelkezők fizetésük nagyobb hányadát költik el élelmiszerre. Az élelmiszerinfláció októberben megközelítette a 45 százalékot, míg az előttünk álló hónapokban is jelentős drágulás jöhet az élelmiszerüzletekben. Ez érzékenyen érintheti a legkisebb bérrel rendelkezőket.

Mögöttes okok

A háború, a szankciós politikák, a nemzetközi energiaválság és az extrém száraz nyári időjárás miatt jelentősen megemelkedett az infláció egész Európában.

Az infláció Európában kétharmad részben a magasabb energiaárakra és a magasabb élelmiszerárakra vezethető vissza. Utóbbi döntően az elmúlt 500 év legnagyobb nyári aszályának az eredménye.

Korlátok

Ilyen mértékű élelmiszerinflációval a jelenlegi környezetben lehetetlen lépést tartaniuk a vállalkozásoknak. Még az infláció körüli béremelés is nagyon komoly eredmény.

A hitelkamatok emelkedésével a változó kamatozású és az új hitelek finanszírozása megdrágult. Emellett az új gázév kezdetével a vállalkozások esetenként akár nyolcszor magasabb gázszámlával szembesülhetnek.

Mindeközben a magasabb infláció rombolja a gazdasági teljesítményt és elégeti a megtakarításokat. Ennek következtében a lakossági fogyasztás is pár százalékkal zsugorodhat 2023 során. A gyengébb kereslet kisebb árbevételt jelent, amihez párosul az érdemben magasabb költségkörnyezet.

Az elmúlt években ráadásul a bérhányad, vagyis egy vállalkozás által kifizetett bértömeg az árbevételhez viszonyítva a historikus átlaga fölé emelkedett.

Egy ilyen környezetben nem lehet a fentinél nagyobb minimálbéremelést kigazdálkodni anélkül, hogy számos vállalkozás csődbe menjen, megerősödjön a feketegazdaság, illetve megemelkedjen a munkanélküliségi ráta.

Mi várható?

Kihívások jövőre is lesznek, hiszen a fogyasztói árak 2023 során átlagosan 15-18 százalék közötti dinamikával emelkedhetnek. Ezzel párhuzamosan a gazdasági teljesítmény stagnálhat. 2024 eleje is kihívásokkal teli időszak lehet a bértárgyalások szempontjából.

Uniós rangsor

Az Európai Unióban Magyarországon viszonylag alacsony az euróban kifejezett minimálbér. 2012 és 2022 júliusa között a növekedési dinamikánk is visszafogott volt euróban kifejezve.

Itt azonban érdemes megjegyezni, hogy a minimálbér egy bő évtized alatt nagyságrendileg a háromszorosára emelkedett forintban kifejezve.

Minimálbér alakulása az Európai Unióban 2022 július és 2012 július között, euró (b) és százalék (j)

Minimálbér alakulása az Európai Unióban 2022 július és 2012 július között, euró (b) és százalék (j)

Forrás: eurostat