Harminc százalékkal csökkent az ipari termelés májusban

Hírek2020. júl. 14.MTI

Májusban az ipari termelés volumene 30,7 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbi, magas bázistól. A munkanaphatástól megtisztított adatok szerint 27,6 százalékkal csökkent a termelés. A koronavírus-járvány miatt megváltozott gazdasági folyamatok hatása ebben az időszakban is jelentős volt - erősítette meg kedden második becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

A termelés visszaesésének mértéke mérséklődött az áprilisi mélyponthoz képest, amikor 36,8 százalékos volt.Az előző hónaphoz képest a szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított ipari kibocsátás májusban 15,6 százalékkal nőtt, ezzel ledolgozta az áprilisi 30,5 százalékos visszaesés mintegy felét.

Az iparon belül a feldolgozóipar termelése 29,8 százalékkal, az energiaipar (villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás) kibocsátása 6,2 százalékkal csökkent. Kiugró, 50,7 százalékos visszaesés volt a legnagyobb súlyú járműgyártásban, míg a számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása 19,3 százalékkal, az élelmiszer, ital és dohánytermék gyártása pedig 20,2 százalékkal csökkent.

Az ipari export volumene 31,9 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól. A feldolgozóipari exportértékesítés 27 százalékát képviselő járműgyártás kivitele kiugróan, 50,9 százalékkal, míg a 17 százalékos súlyú számítógép, elektronikai, optikai termék gyártásé 18,3 százalékkal esett vissza.

Az ipar belföldi értékesítése 19,7, ezen belül a feldolgozóiparé 23,9 százalékkal csökkent az előző év azonos hónapjához képest.

Az év első öt hónapjában az ipari termelés 13,8 százalékkal elmaradt a múlt év azonos időszakától.