Használt étolajat is tartalmaz a Wizz Air és az Airbus közös üzemanyaga

Hírek3 órájaMTI

A Wizz Air és az Airbus közösen tesztel fenntartható repülőgép-üzemanyagot (SAF), amely többek között használt étolajat is tartalmaz - közölte a Wizz Air légitársaság.

A SAF olyan alternatív üzemanyag, amely különböző alapanyagokból, például használt étolajból származik és a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség szerint akár 65 százalékkal is csökkentheti az üvegházhatású gázok kibocsátását a hagyományos repülőgép-üzemanyaghoz képest.

A tesztelés a Barcelona-Budapest és Brüsszel-Budapest útvonalon indul, az üzemanyagot a Cepsa biztosítja és a World Fuel Services (World Kinect Company) osztja el az érintett reptereken év végéig.

A közlemény idézte Yvonne Moynihant, a Wizz Air vállalati és ESG-vezetőjét, aki elmondta: ez az iparágközi együttműködés demonstrálja a légiközlekedési közösség elkötelezettségét, hogy csökkentsék a kibocsátásuk intenzitását. A Wizz Air célkitűzése, hogy 2030-ra járatai 10 százalékát SAF-fal működtesse.

Hozzátette, ebben a projektben az utasaiktól is gyűjtenek információt arról, hogy mennyire ismerik a légi közlekedés szén-dioxid-mentesítését célzó eszközöket.

Julie Kitcher, az Airbus fenntarthatósági és kommunikációs igazgatója a közlemény szerint elmondta: iparágukban az üzemanyag-hatékony repülőgépek és a SAF fogja biztosítani a 2050-ig elérendő kibocsátáscsökkentés nagy részét, ezért olyan fontos, hogy hatékonyan integrálják a SAF-ot a légitársaságok működésébe.

Duncan Storey, a World Fuel Európáért és Közel-Keletért felelős ellátási és kereskedelmi fejlesztési alelnöke a közleményben megjegyezte,az új RefuelEU légiközlekedési követelményekhez való igazodás fontos mérföldkő, hogy bővíteni tudják a fenntartható üzemanyagok elérhetőségét.

A közleményben emlékeztetnek arra, az Európai Unió RefuelEU rendelete 2025-től alkalmazandó, amelynek célja, hogy az unió egyes repülőterein mindig álljon rendelkezésre fenntartható repülőgép-üzemanyag és ennek hagyományos üzemanyaghoz kevert felhasználási arányát folyamatosan növeljék.

Kiemelték, hogy ezzel a projekttel a Wizz Air az uniós határidőnél korábban kezdi el a SAF felhasználását a mindennapi üzemelésében.

A Wizz Air 224 Airbus A320 és A321 típusú repülőgépből álló flottát üzemeltet, a vállalat a 2024. március 31-ig tartó pénzügyi évben 62 millió utast szállított.