Hatalmas bukás várhat a brit konzervatívokra

Hírek2024. jún. 16.MTI

A szombaton ismertetett legfrissebb felmérés szerint Tony Blair volt kormányfő 1997-ben aratott első, földcsuszamlásszerű győzelménél is nagyobb arányban nyerheti meg a Munkáspárt a július 4-re kiírt nagy-britanniai parlamenti választáskat.

A Survation közvéleménykutató cég által a Best for Britain nevű politikai kampányszervezet megbízásából 22 ezer választó bevonásával elvégzett országos reprezentatív vizsgálat kimutatta, hogy a Labour - a legnagyobb ellenzéki erő - a jelenlegi pártpreferenciák alapján 456 képviselői mandátumot szerezhet a 650 fős alsóházban, és ezzel 262 fős többségbe kerülhet az összes többi frakció együttes várható létszámához képest.

Ez azt is jelentené, hogy a Sir Keir Starmer vezette Munkáspárté lenne az alsóházi képviselői helyek 70 százaléka, és a többi frakció osztozna a fennmaradó 30 százalékon.

A Munkáspárt a Tony Blair vezetésével aratott 1997-es választások után 418 tagú frakcióval és 179 fős alsóházi többséggel alakíthatott kormányt. A Labour alsóházi frakciója 202 tagú volt a választások kiírása után feloszlatott eddigi parlamentben. A Survation szombaton közzétett felmérése szerint a 2010 óta kormányzó Konzervatív Párt frakciójának létszáma ugyanakkor

az előző, 2019-es választáson elnyert 348-ról 72-re csökkenne.

A Survation által használt MRP vizsgálati modell a hagyományos választói minták sokszorosára terjed ki, száznál több kritériumot vesz figyelembe, és az eredményt súlyozza minden egyes választókörzet demográfiai összetételével, valamint hosszú időre visszatekintve a választók pártpreferenciáinak változásaival. A hagyományos módszertannal elvégzett felmérések is hónapok óta folyamatosan azt jelzik, hogy a Munkáspárt 20 százalékpontot meghaladó támogatottsági előnyben jár a konzervatívok előtt.