Hatalmas érdeklődés a műszaki pályaválasztóra

Hírek2023. nov. 15.Növekedés.hu

Új lendületet vett és megérkezett Budapestre a műszaki pályaválasztó fesztivál

A Magyar Elektrotechnikai Egyesület (MEE) feladatának tekinti a műszaki szakember utánpótlás támogatását, ezért

idén 8. alkalommal rendezi meg a Mi a pálya? műszaki pályaválasztó fesztivál elnevezésű, Magyarország hat nagyvárosába ellátogató eseményét,

ahová szeretettel várja a műszaki pálya iránt érdeklődő fiatalokat. A rendezvénysorozat záró állomása Budapest, a rendezvényre látogatók ebben az évben kedvezményesen vehetik igénybe a MÁV járatait.

Modernizáció, digitalizáció, a mesterséges intelligencia alkalmazása. A fejlődés, az új műszaki technológiák kivitelezése megfelelő számú és minőségi tudással rendelkező szakembert igényel, akiknek megszólítása és megtartása továbbra is komoly feladatot ró a vállalatokra, a szakképzésre, valamint a szakmai szervezetekre.

A jövőbe mutató iparági összefogás, példátlan helyi felelősségvállalás elengedhetetlen a szakemberhiány kezeléséhez, ezért a MEE a nagy energiapiaci szereplők, a kkv-k, a helyi önkormányzatok, továbbá az oktatási intézmények támogatásával immár nyolcadik éve rendezi meg „Mi a pálya? Műszaki Pályaválasztó Fesztivál” című rendezvénysorozatát, ami évente több mint 10.000 fiatalnak segít a pályaorientációban.

Az eseménysorozat célja, hogy az ipari szereplők és az oktatási intézmények bevonásával látványos, vonzó, interaktív, élmény alapú bemutatókon keresztül felkeltse az érdeklődést a pályaválasztás előtt álló diákokban a műszaki és informatikai pályák iránt. A műszaki pályaválasztó fesztiválon olyan szakterületekkel - elektrotechnika, elektronika, gépészet, épületgépészet, távközlés, informatika, vegyipar - ismerkedhetnek meg a pályaválasztás előtt álló fiatalok, melyek a jövő világát is működtetik majd.

Az 1900-ban alapított MEE kezdetek óta elkötelezett küldetésének tartja a műszaki szakmák népszerűsítését. Az idén kiváló partnerekre talált az önkormányzatok és a nagyvállalatok esetében - akik felismerve, hogy a MEE nem vállalkozásként, hanem társadalmi felelősségvállalásként kezeli a rendezvényt - nagyon kedvező feltételeket biztosítottak az esemény lebonyolításának támogatásaképpen

– emelte ki Gelencsér Lajos a rendezvényt szervező MEE elnöke.

A Mi a pálya? rendezvény keretein belül a MEKH, az E.ON, az MVM és a MAVIR önálló programokon keresztül kívánja bemutatni az érdeklődőknek, mit nyújthat számukra egy adott műszaki pálya.

A rendezvény budapesti állomásán többek között az energetika világával is megismerkedhetnek a fiatalok. Az E.ON standján például kipróbálhatják hogyan lehet racsnis kábelvágóval földkábelt darabolni, megismerhetik a köpenyes vezeték eltávolításának technikáját, védőcsövet hajlíthatnak, és próbára tehetik kézügyességüket a feszültség alatti munkavégzéshez használt speciális védőkesztyűben is.


Napjainkra az energetika izgalmas, kihívásokkal teli területté vált, amelyben különösen nagy hangsúlyt kap a digitalizáció, az innováció és az okos eszközök használata. Olyan fiatal tehetségekre, kiválóan képzett szakemberekre van szükség, akik sokoldalú tudással rendelkeznek és magabiztosan használják a legújabb technológiákat. Mi az E.ON-ál arra törekszünk, hogy a legkiválóbb szakemberekkel dolgozzunk együtt, ezért vagyunk jelen már a képzésüktől, 14 éves kortól, az egyetemi oktatáson keresztül a diploma utáni gyakorlatig

– tette hozzá Kurdits Tamás, az E.ON Hungária Csoport műszaki tudásmenedzsment vezetője

A három turnusban érkező, megtervezett forgatókönyv szerint zajló élményalapú program első részében a hangátvitellel, feldolgozással kapcsolatos elektronikai ismeretekbe kapnak betekintést a gyerekek, a bemutatóhoz kapcsolódik a mesterséges intelligencia megjelenése is. A program során a szakmák ismeretében az iskolák, az életpályákban a cégek, az önismeretben a pályaorientációs tanácsadók segítenek

– tette hozzá Danyi Vilmos a rendezvény alapítója.

A szervezők szándéka szerint a hat állomásos, országos roadshow is évről évre hozzájárul és tovább erősíti azt a tendenciát, hogy egyre magasabb a műszaki szakmákat választó diákok száma. Szeretnék, ha ez a tendencia tovább folytatódna, hiszen nagy számú új szakembert igénylő területekről van szó, ahol a végzett fiatalok biztos munkalehetőségekre számíthatnak. 

Az eseménysorozat november 16-án zárul, Budapesten, szeptember óta már Pécsre, Szegedre, Győrbe, Miskolcra és Debrecenbe látogatott el a pályaválasztó roadshow.