Új területeket foglaltak vissza az ukránok: Irány a Krím

Hírek2023. nov. 15.F. T.

Elismerték az oroszok, hogy az ukrán erőknek sikerült átkelniük a Dnyeperen, közel annak deltájához. Innen közel a Krím bejárata, nagy a terület jelentősége.

Két napja az orosz hírügynökségek egy hírt jelentettek meg, miszerint Herszonnál a Dnyeper folyó nyugati oldalán kiigazításokat hajtanak végre, hogy lerövidtsék a frontot. A hírt rövid idő múlva levették, azonban innentől realitásnak lehetett tekinteni, hogy az ukrán átkelés sikerült, és a Dnyeper nyugati partján folynak a harcok, ahonnan már nincs több természetes akadály a Krím szárazföldi bejáratáig.

Ma a The Guardian szerint az oroszok elismerték, hogy valóban átkeltek az ukránok a folyón, nagyobb tömegben, minthogy vissza tudták volna szorítani őket, azonban hozzáteszik, hogy pokoli tűz és halál vár rájuk. A harcok kimenetele döntő lesz ezen a helyen, hisz ha az ukránok ki tudnak törni a hídfőből, és szélesebb fronton előre tudnak nyomulni, akkor

eljuthanak a Krím bejáratáig,

elvágva az oroszokat a félszigettől, így oda csak a többször megrángált kercsi hídon tudnának eljutni.

Lehet, hogy az oroszoknak jelentős erőt kell átcsoportosítaniuk erre a részre, a legnyugatibb megszállt területre, miközben nagy emberveszteséggel járó harcokat folytatnak a front keleti részén, Donyeck közelében. Az elnyújtott frontvonal mindkét háborúzó félnek nagy kihívást jelentenek.