Hatalmas hajóhorgonyt találtak a megsérült finn vezetéknél: azonosították a hajót is

Hírek2023. okt. 25.Sz. A.

Egy sérült hajóhorgonyt emeltek ki a Balti-tengerből a finn hatóságok a megsérült gázvezeték mellől. Vizsgálják, hogy az alkatrész egy ott elhaladó kínai konténerhajótól származik-e, és ha igen, baleset történt, vagy rongálás.

A finn nyomozó hatóság kedden bejelentette, hogy egy 6 tonnás sérült horgonyt emeltek ki a Balti-tengerből közel a két hete megsérült Balticonnector gázvezetékhez. Már korábban gyanúba került egy hongkongi zászló alatt közlekedő kínai tulajdonú konténerhajó, melyről most megállapították, hogy hiányzik az egyik horgonya. 

A finn hatóságok a The Guardian szerint megpróbálták felvenni a kapcsolatot a hajóval, de ez nem járt sikerrel. A fő kérés az, hogy balesetről van-e szó, amit okozhattak rossz időjárási feltételek, a legénység hanyagsága, vagy szándékos cselekmény történhetett.

A megsérült gázvezetékről és a közelében haladó, ugyancsak sérült telekommunikációs vezetékről korábban megállapították, hogy nem rongálás, hanem mechanikai hatás okozta a károkat. A gázvezeték esetében legalább 4 hónap lesz, mire a javítás befejeződik, és újra használható lesz a vezeték.