Hazaköltöztetheti angliai gyárát a Honda

Hírek2019. feb. 21.Növekedés.hu

A Honda tart a megállapodás nélküli Brexit kockázataitól.

A japán Honda angliai egysége, a Honda UK jelenleg Swindon városától észak-keletre, egy 370 hektár területen fekvő, korábbi repülőtéren működik. Az autógyártó 1985-ben vásárolta meg a létesítményt és a gépkocsik átadás előtti ellenőrzésére használta. A tevékenység 1989-ben motorgyártással bővült, három évvel később pedig egy komplett autógyár épült, ahol kezdetben a Honda Accord, majd a Jazz, a CR-V, a Civic és a Type R modelleket szerelték össze. A gyár 2001-ben jelentősen bővült, termelési kapacitását évi 250 ezer darabra növelték.

A Honda Europe első elnökhelyettese a tavalyi év második felében figyelmeztetett: ha az Egyesült Királyság megállapodás nélkül hagyja el az EU-t, az vállalatának több tíz millió font veszteséget okoz (1 font = 362,96 Ft).

Ian Howells azt mondta a BBC munkatársának: a megállapodás nélküli távozás kedvezőtlenül érintené az autógyártó versenyképességét Európában. Jelezte: a japán cég készül egy ilyen forgatókönyvre, de nem ejtett szót arról, hogy a Swindon térségében fekvő, egyetlen angliai gyárat máshová költöztetnék.

A Honda a múlt hónapban arról tájékoztatta a közvéleményt, hogy a Brexit utáni zavarokra történő felkészülés céljából áprilisban hat napra leállítja az angliai üzemet.

Friss brit források szerint a Honda hamarosan újabb bejelentést tesz: 2022-ben bezárja a gyárat. A Berkshire-ben működő Európai főhadiszállását megtartja. A swindoni gyárban évi több, mint 100 ezer Civic modellt szerelnek össze. Akár 3 500 munkahely is megszűnhet, olvasható a bbc.com hírportálon.

A Sky News hírügynökség úgy tudja, hogy döntés egyik oka a Brexit. Az autógyártó attól tart, hogy a brit kilépés után az EU új vámokat alkalmaz majd, ezért valószínűleg visszatelepül Japánba. A Brexitre hivatkozott a másik japán autógyártó, a Nissan is, amikor e hó elején úgy döntött, hogy mégsem Sunderlandben építi meg az X-Trail SUV gyártósorát. Hasonló aggodalmának adott hangot a Ford és a Jaguar Land Rover is.