A jövedelem helyett a vagyont adóztatná a világ egyik leggazdagabb embere

Elemzések2019. feb. 21.Növekedés.hu

Bill Gates szerint a leggazdagabbaknak nem a rendszeres jövedelme sok, hanem a vagyonuk nagy.

A Microsoft alapító-tulajdonosa a Verge-nek adott interjújában elmondta: helyesnek tartja, hogy az amerikai szupergazdagokra „progresszívabb” adó vonatkozzon, vagyis, hogy emelkedjen az adóterhelésük. Szerinte azonban a jövedelemadó legmagasabb kulcsának emelése helyett a vagyonok megadóztatására kellene helyezni a hangsúlyt, mivel a szupergazdagok vagyona inkább eszközökhöz kötődik, és nem a rendszeres jövedelmükben jelentkezik.

Mint ismert, Alexandria Ocasio-Cortez, az amerikai képviselőház demokrata tagja azt javasolja, hogy a 10 millió dollár feletti éves jövedelemmel rendelkezők esetében a személyi jövedelemadó kulcsa emelkedjen 70 százalékra. Jelenleg 37 százalék a legmagasabb személyijövedelemadó-kulcs.

Közel 100 milliárd dolláros vagyonával jelenleg a világ második leggazdagabb emberének számító Gates szerint az adóbevételek növelésénél nem a jövedelmek adóztatására kellene fókuszálni, mivel szupergazdag emberek esetében a tényleges jövedelmük csupán „kerekítési hibának” számít a vagyonuk méretéhez képest.

Nekik nincs jelentős jövedelmük, hanem részvényeiket és egyéb eszközeiket adják el, hogy növeljék készpénzállományukat, ezt pedig nem úgy adóztatják, mint a jövedelmeket

– mondta. Szerinte ezért az adóbevételek növelése szempontjából megfelelőbb lenne az általános vagyonadóra vagy ingatlanadóra összpontosítani.

Gates nézetéhez közelebb áll egy másik amerikai törvényhozó, Elizabeth Warren szenátor javaslata, amely az 50 millió dollárnál nagyobb értékű vagyonnal bíró háztartások megadóztatására fókuszálna.