Mától nem fogadhatnak járatokat a hazai repterek Észak-Olaszországból

Hírek2020. márc 9.Növekedés.hu

Kormányzati döntés értelmében a magyarországi repülőterek 2020. március 9. hétfőtől nem fogadhatnak járatokat a koronavírus járvánnyal érintett észak-olasz városokból. Milánó és Bergamo esetében hétfőn 0 órakor, Treviso esetében hétfőn déli 12 órakor lép életbe az intézkedés. A döntésnek megfelelően az érintett városokból közlekedő járatokat a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér sem fogadhatja.

Milánó-Budapest vonalon a WizzAir, Bergamo-Budapest és Treviso-Budapest vonalon a Ryanair közlekedtet járatokat.

Az érintett észak-olaszországi járatok a következők:

Légitársaság

Város

Eredeti heti járatszám

Wizz Air

Milánó Malpensa

11

Ryanair

Bergamo

12

Ryanair

Treviso

4

A korábban hozott hatósági intézkedéseknek megfelelően a Kínából közvetlen járattal érkező utasok, illetve a határátlépésre jelentkező iráni állampolgárok testhőmérséklet mérése továbbra is érvényben van a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren. A Dél-Koreából (Szöulból) közlekedő közvetlen járatait a LOT lengyel légitársaság március 4-től felfüggesztette.

  1. január 31. óta felfüggesztett közvetlen járatok:
  • Shanghai Airlines – Csengtu, Hszian, Shanghai
  • Hainan Airlines – Csungking
  • LOT – Szöul

Az Air China Peking-Budapest járatát a korábbi heti három helyett már csak heti egyszer közlekedteti.

Az intézkedések elrendelése óta összesen 77 légijárat 5919 utasa és 416 fő személyzet esett át hőmérős szűrésen.

A Budapest Airport folyamatos kapcsolatot tart fenn a Külügyminisztériummal, a Nemzeti Népegészségügyi Központtal (NNK), valamint Budapest Főváros Kormányhivatala Népegészségügyi Főosztályának (BFKH NFO) repülőtéri népegészségügyi kirendeltségével, hogy elrendelés esetén a rendkívüli óvintézkedéseket haladéktalanul be tudja vezetni a repülőtéren.

A repülőtér üzemeltető jelentős, százmillió forintos nagyságrendű felszereléssel és eszközzel rendelkezik, a szükséges védőfelszerelésekből (védőruhák, kesztyűk, maszkok, cipővédők, stb.) és a fertőtlenítéshez szükséges anyagokból, továbbá biztosítani tudja a megfelelő elkülönítő helyiségeket is.

A Budapest Airport a repülőtér teljes területén szórólapokkal, valamint információs táblák segítségével tájékoztatja az utasokat a legfontosabb tudnivalókról, továbbá arról, hogy mi a teendő, ha utazás során betegnek érzik magukat.