Heti 400 dollárra csökkent az amerikai munkanélküli segély

Hírek2020. aug. 10.MTI

Steven Mnuchin amerikai pénzügyminiszter egy vasárnapi televíziós interjúban védelmébe vette Donald Trump elnök rendeleteit, mondván, azok célja az amerikai munkavállalók támogatása.

A miniszter a Fox televíziónak nyilatkozva leszögezte: a szombaton aláírt három elnöki rendeletet, illetve egy memorandumot a Fehér Ház jogi részlege alaposan megvizsgálta kiadásuk előtt, és szabad utat adott nekik.

"A demokratáknak sok mindent meg kell magyarázniuk, ha bírósághoz fordulnak és visszatartatják a munkanélküli segélyt azoktól a keményen dolgozó amerikaiaktól, akik az új koronmavírus-járvány miatt elvesztették munkájukat" - fogalmazott Mnuchin.

A pénzügyminiszter arra reagált, hogy Nancy Pelosi demokrata párti házelnök "alkotmányellenes lépésnek" minősítette az elnöki rendeletek aláírását. Pelosi és más demokrata párti politikusok "elégtelennek" és "gyengének" nevezték a rendeletekben foglalt intézkedéseket, köztük a heti 400 dolláros munkanélküli segély biztosítását, a kilakoltatások felfüggesztését vagy a munkabéreket terhelő bizonyos adók fizetésének felfüggesztését. Pelosi szerint e rendeletek hatása "illuzórikus".

Arra az újságírói kérdésre, nem kínos-e, hogy a munkanélküliek az eddigi heti 600 dollár helyett az elnöki rendelet szerint csak 400 dollárt kapnak augusztus elejétől, Mnuchin azt válaszolta:

a 400 dolláros összeg kompromisszum, a 600 dolláros összeget a Fehér Ház és a republikánusok elfogadták volna, ha cserébe a csomagterv más, a demokraták által erőltetett részleteit megváltoztatják vagy kiveszik a tervezetből.

A miniszter hozzátette: a 400 dolláros munkanélküli segély folyósítását két hétre biztosították, mert arra számítanak, hogy folytatódnak a tárgyalások a gazdaságösztönző csomagtervről. Az egyeztetések pénteken történt megszakadásáért Mnuchin a demokratákat okolta.

Peter Navarro, a Fehér Ház kereskedelmi tanácsadója az NBC televízióban kifejezetten Nancy Pelosit vádolta meg azzal, hogy aláásta a gazdasági csomagtervről folytatott tárgyalásokat.

Nancy Pelosi, a CNN hírtelevíziónak nyilatkozva vasárnap kijelentette, hogy "természetesen van esély" kompromisszumra a csomagtervről a továbbiakban folytatandó tárgyalásokon. Hozzátette: az Egyesült Államok alapító atyái "az elnöki rendelet intézményét éppen a pártcivódások és a kormányzati megosztottság megkerülésére hozták létre".