A betörők ellensége a jó széf

Ingatlan2020. aug. 10.AGB
A rovat támogatója:

A Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) minősítésének hiánya a széf, páncélszekrény minőségére is utal, így nem érdemes spórolni az értéktároló berendezéseken. Amikor már betörtek, ingatlanbiztosítás hiányában illetve silány minőségű széffel kapcsolatban nem lehet mit tenni.

Fontos, hogy a lakásbiztosítási fedezetből lehetőleg semmilyen olyan vagyontárgy ne maradjon ki, amire a biztosító kockázatot vállalhat. Az általános háztartási ingóságok mellett célszerű az adott kockázatviselési helyen (házban, lakásban, hétvégi házban) megtalálható összes vagyontárgyat biztosítani: műtárgyakat, nagy értékű ingóságokat, készpénzt, vállalkozás vagyontárgyait.

Lényeges, hogy készpénzre a biztosítók nem minden esetben vállalják a kockázatot. Az értéktárolónak kulcsszerepe van!

Ha tartalmazza is a készpénzt a biztosítás, a biztosítók csak nagyon alacsony, pár tízezer forintos összegig biztosítják azt, ha nem értéktárolóban (páncélszekrény, fali-széf, bútorszéf) tárolják. Ennél magasabb érték felett a készpénzt, valutát, értékpapírt (vagy akár nemesfémeket, igazgyöngyöket, drágaköveket, valamint ezek felhasználásával készült ékszereket, órákat) a szerződésben meghatározott műszaki leírású értéktárolóban kell tartani. Azonban nem mindegy, hogy milyenben  – mondta Cseh Anett a Netrisk.hu termékfejlesztési vezetője. Hangsúlyozta, hogy érdemes a Magyar Biztosítók Szövetsége, azaz a MABISZ Termék-megfelelőségi ajánlással ellátott értéktárolót használni. Erről a lista itt található. 

A minősítés hiánya a széf, páncélszekrény minőségére is utal.

Minősítéssel nem rendelkező széfnél a biztosítók nem térítik meg az esetleges kárt. Minősített széf, páncélszekrény használata mindenképpen megelőző tevékenység, amire nehezen ad ki pénzt az ember. A legtöbben csak valamilyen káresemény bekövetkezte után éreznek késztetést egy nagyobb biztonságot nyújtó széf megvásárlására.

A széf, páncélszekrény minősítésének megléte még nem garantálja az automatikus biztosítói kártalanítást.

Ehhez még két feltétlen szükséges lépést kell megtenni. Először is a széfet a MABISZ előírásoknak megfelelően biztonságosan rögzíteni kell a helyiség padlójához. Ezt mindenképpen szakemberrel végeztesse el. Másodszor, tájékoztatni kell a biztosítót a széf alkalmazásáról és a széfet be kell íratni a biztosítási kötvénybe.

Ha biztosítani szeretné a széfben tárolt értékeket, a következőkre kell ügyelni:

1) Minősítés és besorolás hiányában a biztosító ritkán hajlandó a vásárolt széfben, páncélszekrényben tárolni kívánt értékeket a kötvénybe beírni. Ne feledkezzen meg arról, hogy be kell jelentenie biztosítójánál a széfet, illetve a kötvénybe be kell íratnia a széfben tárolt értékeket. A biztosítónak szüksége lesz az értéktároló típusára (modell) és a minősítés nyilvántartási számára.

2) Falba építhető széfeknél (faliszéfeknél) a gyártó, a minősítés, illetve a MABISZ szakszerű beépítésre vonatkozó előírásait be kell tartani.

3) Az 1000 kilogrammnál könnyebb magában álló széfeket mindig az előírásoknak megfelelően, szakszerűen le kell rögzíteni.

4) Biztosítója a széf, páncélszekrény típusjelzése, illetve az széfre vonatkozó minősítés nyilvántartási száma alapján el tudja végezni az értéktároló biztosítási kötvénybe történő felvételét. A típusjelzést, modell nevet a széfajtó belső oldalán találja.

A MABISZ jelenleg 14 értéktároló és 12 értéktároló helyiségre (trezorteremre) vonatkozó biztonsági, feltörési ellenállási besorolási kategóriát ismer el.

Az értéktárolókat a lemezszekrények (0,5 - 1 millió Ft), a biztonsági szerkények (1,5 és 2,5 millió Ft), bútor-, fali- és padlószéfek (2 - 5 millió Ft), valamint a páncélszekrények (8 - 800 millió Ft) csoportjai alkotják. Az értéktároló széfek riasztóba kötése a G feltörési ellenállási kategóriával bezárólag nem kötelező. Ha a riasztóba kötés szakszerűen megtörténik, az értékhatár duplázódik. Az I besorolási kategóriától az elektronikai jelzőrendszerbe kötés kötelező.

Az értéktároló helyiségeket a trezortermek (16 - 100 000+ millió Ft) jelentik. Adott kategóriájú trezorteremhez minimum ugyanolyan feltörési ellenállású trezorajtóra van szükség.

A széfek, páncélszekrények feltörési ellenállására vonatkozó szabványok a kategóriának megfelelő széfzárról is rendelkeznek. Feltűntetik a széfben használandó széfzár saját biztonsági kategóriáját és a széfzárak számát is.

A széfzárakra vonatkozó egységes európai szabvány az EN 1300. Ez a szabvány 4 biztonsági, feltörési széfzár besorolási kategóriát ismer el. Az A besorolású széfzárak 40 millió forintos értékhatárig, a B besorlolásúak 500 millió forintos értékhatárig használhatók. Az ennél magasabb értékhatárú páncélszekrényekhez és trezortermekhez 2 vagy 3 darab C, illetve D kategóriás széfzár való. EU, VdS, ECB.S IV (MABISZ K), vagy magasabb feltörési ellenállási kategóriájú értéktárolók, illetve értéktároló helyiségek esetén redundáns széfzár alkalmazását javasolják a Széfguru szakemberei.

Mint minden mechanikai biztonságtechnikai eszköznél, a széfeknél, páncélszekrényeknél is érdemes a mechanikai elemeket elektronikai védelmi elemekkel kombinálni. 

A széfeknél a riasztóba kötéssel értékhatár növekedés érhető el, így ha a helyiséget már amúgy is riasztó védi, érdemes élni ezzel a lehetőséggel. A nagyobb páncélszekrények már gyárilag riasztóba kötésére előkészítve érkeznek. A széfeknél, páncélszekrényeknél a kockázatvállalási értékhatárok elektronikai jelzőrendszerbe (riasztórendszerbe) kötve a G fokozattal bezárólag duplázódnak. Az I fokozattól a riasztóba való kötés kötelező.

A mechanikai védelem a fizikai védelmet szolgálja, az elektronika pedig többnyire jelzésre, riasztásra szolgál. Együtt használva ezeket, nagyobb biztonság és védelmi szint valósítható meg. Az ingatlanbiztosítás így lesz teljes.