Heti makronaptár

Hírek2022. máj. 1.MTI

Több statisztikai jelentés várható a következő héten, kiemelkedik közülük az ipari, a kiskereskedelmi, a külkereskedelmi, vagy az idegenforgalmi statisztika.

Hétfőn teszi közzé a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) az ipari termelői árak márciusi alakulását és a külkereskedelmi forgalom februári részletes adatait.

Az április 7-én kiadott első becslés szerint februárban az export euróban számított értéke 17,7 százalékkal, az importé 29,2 százalékkal nagyobb volt az egy évvel korábbinál. A külkereskedelmi egyenleg 876 millió euróval romlott, 91 millió euró deficitet mutatott. Az előző hónaphoz viszonyítva az export 9,5 százalékkal, az import 7,9 százalékkal emelkedett. Az év első két hónapjában az export 17,2 százalékkal, az import 31,1 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához viszonyítva, az egyenleg 2,066 milliárd euróval romlott, 335 millió euró volt a kéthavi hiány.

Szintén hétfőn adja ki a Magyar Logisztikai Beszerzési és Készletezési Társaság (MLBKT) a beszerzésimenedzser-index (BMI) áprilisi értékét. A BMI szezonálisan kiigazított márciusi értéke 57,6 pont, a válaszadók az előző hónaphoz képest tizenkettedik hónapja kedvezőbb folyamatokról számoltak be.

Szerdán közli a KSH a kiskereskedelmi forgalom márciusi adatait. Februárban a kiskereskedelem forgalmának volumene a nyers és a naptárhatástól megtisztított adatok szerint egyaránt 9,8 százalékkal meghaladta az előző év azonos időszakit. Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben 3,4 százalékkal, a nem élelmiszer-kiskereskedelemben 14,6 százalékkal, az üzemanyag-kiskereskedelemben 19,0 százalékkal emelkedett az értékesítés naptárhatástól megtisztított volumene februárban, az előző év azonos időszakihoz viszonyítva. Január-februárban a forgalom volumene a naptárhatástól megtisztított adatok szerint 7,0 százalékkal nagyobb volt az előző év azonos időszakinál. Az országos kiskereskedelem forgalma folyó áron 1149 milliárd forintot ért el februárban.

Csütörtökön a szálláshelyek márciusi forgalmáról és a lakásépítések, építési engedélyek idei első negyedéves adatairól közöl statisztikát a KSH.

A kereskedelmi szálláshelyeken eltöltött vendégéjszakák száma 2021 februárjához képest több mint ötszörösére nőtt, 2019 azonos hónapjához mérten 33 százalékkal csökkent, 1,089 milliót tett ki. A kereskedelmi szálláshelyek összes bruttó árbevétele februárban folyó áron több mint öt és félszeresére, 23 milliárd forintra emelkedett, de még így is 18,1 százalékkal maradt el a 2019-es bevételtől. Széchenyi Pihenőkártyával a kereskedelmi szálláshelyeken több mint tizenháromszor annyit, összességében 1,5 milliárd forintot fizettek a kártyatulajdonosok. A februári adatok szerint a belföldi vendégéjszakák száma 597 ezer, a külföldieké 485 ezer volt, az előbbi több mint négyszerese az egy évvel korábbinak és 26 százalékkal marad el a 2019-estől, míg az utóbbi hétszeresére nőtt éves szinten, de csaknem 40 százalékkal marad el a járvány előtti értéktől. Az összes vendégéjszaka 55 százalékát a belföldi vendégek töltötték el.

Tavaly 19 898 új lakás épült, 29 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban. A kiadott építési engedélyek és egyszerű bejelentések alapján építendő lakások száma 29 941 volt, 33 százalékkal több, mint 2020-ban. Budapesten 7038 lakást vettek használatba, 11 százalékkal többet, mint 2020-ban; minden egyéb településkategóriában jelentősen csökkent a használatba vett lakások száma.

Pénteken az ipari termelés márciusi adata jelenik meg. Az ipari termelés volumene februárban 4,5 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. A munkanaphatástól megtisztított index megegyezik a kiigazítatlannal. A feldolgozóipari alágak döntő többségében éves összehasonlításban bővülést mértek, viszont a legnagyobb súlyú járműgyártás kismértékben csökkent. A szezonálisan és munkanappal kiigazított adatok alapján az ipari kibocsátás az idén januárihoz képest 1,6 százalékkal nőtt.