Heti makronaptár - Inflációs, idegenforgalmi statisztika jelenik meg ezen a héten

Hírek2021. máj. 9.MTI

Több statisztika is megjelenik a jövő héten, közöttük az áprilisi infláció, a szálláshelyek márciusi forgalma, vagy az építőipar márciusi teljesítménye.

Hétfőn közli a Pénzügyminisztérium gyorstájékoztatóját az államháztartás központi alrendszerének április végi helyzetéről. Az április 23-án megjelent részletes adatok szerint a járványügyi védekezés, a vakcinabeszerzések biztosítása és a gazdaság újraindítását szolgáló intézkedések következtében az államháztartás önkormányzatok nélkül számolt központi alrendszere 1144,1 milliárd forintos hiánnyal zárta az első negyedévet, ami 37,5 százalékkal magasabb az egy évvel korábbinál; a társadalombiztosítási alapok hiánya 110,2 százalékkal nőtt.

Kedden a fogyasztói árak áprilisi adatát és a kereskedelmi szálláshelyek márciusi forgalmát közli a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Márciusban a fogyasztói árak átlagosan 3,7 százalékkal magasabbak voltak az egy évvel korábbinál. Egy hónap alatt átlagosan 0,7 százalékkal nőttek. Az elmúlt egy évben a szeszes italok, dohányáruk és az üzemanyagok ára jelentősen emelkedett.

A járműüzemanyagok ára 6,6 százalékkal lett magasabb, mint februárban volt és 17,7 százalékkal emelkedett tavaly március óta. A dohányáruk 17,5 százalékkal drágultak egy év alatt és 2,1 százalékkal márciusban.

Februárban a beutazási korlátozások, illetve a kereskedelmi szálláshelyekre vonatkozó járványvédelmi intézkedések hatására a belföldi vendégek által a kereskedelmi szálláshelyeken eltöltött éjszakák száma 85,7 százalékkal esett vissza az előző év azonos időszakához képest. A külföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 93,5 százalékkal csökkent.

Az összes vendégéjszaka 89,7 százalékkal volt kevesebb a tavaly februárinál, amelyek 67,9 százalékát a belföldi vendégek töltötték el. A kereskedelmi szálláshelyek - folyó áron számolt - összes bruttó árbevétele 89,6 százalékkal volt kevesebb a tavaly februárinál.

Az év első két hónapjában 89,7 százalékkal kevesebb vendégéjszakát töltöttek el a kereskedelmi szálláshelyeken, a külföldiek által eltöltött éjszakák száma 93,5 százalékkal, a belföldi vendégeké 85,6 százalékkal csökkent.

Szerdán az ipari termelés márciusi második becslését publikálja a KSH. Az első becslés szerint márciusban az ipari termelés volumene 16,5 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbi alacsony szintet, munkanaphatástól megtisztítva 16,2 százalékkal emelkedett.

Az előző hónaphoz mérve 0,4 százalékkal nőtt a szezonálisan és munkanappal kiigazított ipari kibocsátás, a tavaly áprilisi mélyponthoz képest 68 százalékkal emelkedett, és a járvány előtti csúcsot is meghaladta. A legnagyobb súlyú járműgyártás kiugróan nőtt, főként az előző év azonos időszakában történt átmeneti gyárleállások miatti alacsony bázis hatására.

A számítógép, elektronikai, optikai termék és az élelmiszer, ital és dohánytermék gyártása átlag alatti mértékben emelkedett. A januári 6,8 százalékos visszaeséssel és a februári 1,9 százalékos növekedéssel együtt az első negyedévben 4,0 százalékkal nagyobb volt az ipari termelés, mint az előző év azonos időszakában.

Csütörtökön az építőipar márciusi teljesítményének adatai jelennek meg. Februárban az építőipari termelés 16,1 százalékkal alacsonyabb volt az egy évvel korábbinál. Mindkét építményfőcsoport termelése csökkent: az épületeké 16,7, az egyéb építményeké 15,0 százalékkal. A szezonálisan és munkanaphatással kiigazított indexek alapján az építőipar termelése 11,7 százalékkal kisebb volt a januárinál, amikor 7,4 százalékkal nőtt. Az év első két hónapjában az építőipar termelése 4,3 százalékkal elmaradt az előző év azonos időszakától.