A gyógyszergyártók a legerősebb lobbi Amerikában is

Elemzések2021. máj. 9.Sz.A.

A demokraták által húsz éve dédelgetett álom válhat valósággá, ha Joe Biden amerikai elnöknek sikerül keresztülvinni a vényköteles gyógyszerárak letörését, amelyet kampányában is megígért. Kérdés, mennyit tud majd ebből megvalósítani. Annak idején Donald Trump is ugyanezt tűzte ki célul, de nem sikerült letörnie a gyógyszerlobbit, akárcsak Barack Obama korábbi elnök, aki szintén kudarcot vallott.

A koronavírus elleni oltóanyagot gyártó nagyvállalatok esetében a szabadalmi jogok átmeneti felfüggesztésére irányuló politikai kísérletek miatt ismét előtérbe került a gyógyszergyártó lobbi irdatlan ereje.

Az USA-ban a nemrég elfogadott, 1800 milliárd dolláros gazdasági élénkítőcsomag mellett az egyik legfontosabb célkitűzés a gyógyszerárak csökkentése lenne, erre tett ígéretet Joe Biden még a kampánya alatt.

Bár a napokban ismét a figyelem középpontjába került a kérdés, egyelőre még nem világos, miként is zajlik majd az ehhez szükséges törvény megalkotása. A szűk demokrata többséggel rendelkező kongresszusban a demokrata képviselők egy része szerint nehéz lesz a gyógyszergyártók torkán lenyomni a keserű pirulát. Amennyiben ez nem sikerül, úgy a demokratáknak nem sikerül elérni a megígért és áhított célt.

Az biztos, hogy nem lesz egyszerű dolguk, mert az amerikai gyógyszergyártók lobbiszervezete – amelyet az egyik leghatékonyabbnak tartanak az amerikai lobbiszervezetek között –, a Pharmaceutical Research and Manufacturers of America, vagyis a PhRMA már Donald Trump, januárban leköszönt amerikai elnök árletörlési kísérletét is képes volt meghiúsítani.

Most Joe Biden elnök szeretné, ha a Szövetségi Betegbiztosítási Szervezet, a Medicare jogosítvány kapna arra, hogy részt vegyen a biztosító társaságok és a gyógyszergyártók közötti ártárgyalásokon, és érje el a vényköteles gyógyszerek árának csökkenését.

Ez nem lesz azonban egyszerű dolog, mert a Steven Ubl, a PhRMA vezetője Joe Biden múlt heti kongresszusbeli beszédét követően azt nyilatkozta, hogy elfojtaná az innovációt, ha a kormány vagy annak bármely szervezete ármeghatározási jogot kapna a gyógyszerekre vonatkozóan - mutat rá az AP news elemzése.

Nancy Pelosi demokrata párti házelnök erősen szorgalmazza, hogy az általa 2019-en benyújtott javaslatot ismételten vegyék napirendre. Ennek lényege, hogy a Medicare – más fejlett országok gyakorlatához hasonlóan – határozottan tárgyaljon a vezető gyógyszergyártókkal az alacsonyabb gyógyszerárakról.

Az elképzelés szerint az árcsökkentést visszautasító gyártókat komoly adóval sújtanák, azokat pedig, amelyek az inflációt meghaladó mértékben emelnék áraikat, a Medicare-nek történő plusz befizetésekre köteleznék. A tervezett változtatásoknak köszönhetően befolyó dollár százmilliárdokat pedig az egészségügyi ellátás színvonalának emelésére szánnák. 

Pelosi a minap arról beszélt újságíróknak, hogy már csaknem felnőtt egy generáció azóta, hogy szeretnék elérni a gyógyszerárak letörését, mert a drága gyógyszerek kifizetése hatalmas kihívást jelent a dolgozó amerikai családok számára. A politikus központi kérdésnek nevezte a probléma megoldását.

Hasonlóképpen érvelt Joe Biden is a kongresszusban elhangzott beszédében. 

Ezzel szemben Chuck Grassley republikánus iowai szenátor – Trump korábbi egészségügyi tanácsadója – nem támogatja a Medicare hatáskörének bővítését, viszont elképzelhetőnek tartja, hogy az infláció feletti áremelés esetén plusz terheket varrjanak a gyártók nyakába.