Óriási filmes bukások, amelyek megrengették Hollywoodot

Elemzések2022. júl. 31.D.J.

Néha egyetlen film is elég, hogy egy stúdió anyagi helyzete megremegjen. Összegyűjtöttünk néhány alkotást, amely a maga idején sok álmatlan éjszakát okozott a producereknek.

A Római Birodalom bukása (1964)

A Ben-Hur vagy a Spartacus kasszarobbantása után az álomgyárban azt hitték, hogy az ókori eposzok sikerre vannak ítélve. Ezért amikor eldőlt, hogy a Paramount filmet fog forgatni Commodus császár koráról, a stúdiófőnökök nem sajnálták a pénzt.

A Birodalom központjának a fő terét a Forum Romanumot teljesen újraépítették a film kedvéért.

Mind a mai napig ez a legnagyobb kültéri díszlet, amelyet egy mozi kedvéért húztak fel. Az egyik főszereplő Christopher Plummert csak ámult a producerek bőkezűségén: a forgatás idejére ugyanis egy Rolls-Royce-t is biztosítottak neki.

Bár a film roppant szórakoztató – a Russell Crowe főszereplésével készül Gladiátor is rengeteg ötletet nyúlt le belőle – elképesztő bukás lett a pénztáraknál. Mai értéken 118 millió dolláros veszteséget termelt. Az egyik producer Samuel Bronston spanyol gyártóüzeme teljesen tönkrement az anyagi bukás miatt. A főhőst alakító Stephen Boyd szerint pedig A Római Birodalom bukása jószerivel véget vetett a karrierjének.

A kincses sziget kalózai (1995)

Egy 1700-as évekbeli kalóznő története talán ma még meg is tudna mozgatni egy kisebb tömeget, a 90-es években azonban a téma senkit nem érdekelt. Renny Harlin filmje ritka mutatványt produkált: teljesen maga alá temetett egy komplett filmstúdiót.

Igaz, a Carolco, amelyet annak idején Andy Vajna és Mario Kassar hozott létre, már akkor se volt túl jó anyagi helyzetben, amikor belevágtak ebbe a kosztümös kalandfilmbe.

A helyzetet tovább rombolta, hogy a készítés során hamar elszabadultak a költségek. A forgatási idő roppant mód elhúzódott, mivel a rendező egy vita miatt elbocsátotta az operatőrt, ami annyira felháborította a stábot, hogy ezután több tucat munkatárs lelépett. Amikor úgy tűnt, hogy végre rendeződik a helyzet, akkor meg szennyvíz ömlött abba az óriási víztartályba, amelyben a színészekkel kellett volna forgatni.

De az elszállt büdzsé nem lett volna akkora probléma, ha legalább az embereket érdekli a film. Ám a mozik termei jószerivel kiürültek, amikor A kincses sziget kalózait kezdték el játszani. A mai értéken 176 millió dolláros veszteség végleg bedöntötte a Carolco-t.

Jupiter felemelkedése (2015)

Valaha a Wachowski testvérek Hollywood egyik legünnepeltebb rendezői voltak. Az első Mátrix mozi miatt a sci-fi műfaj megújítóiként emlegették őket. Ám a hírnevüket hamar tönkretették. Először a nem túl combosra sikerült Mátrix folytatásokkal, majd a meglehetősen együgyű Speed Racer – Totál Turbó  című filmmel.

A karrierjükre végül a Jupiter felemelkedése ütötte rá végleg a koporsófedelet.

A film egészen zavarba ejtő, ugyanis úgy tűnik, hogy a Wachowskik teljesen elfelejtették, hogy kell filmet írni. Érdekes figurák helyett kapunk egy rakás  együgyű szereplőt, akik olyan rémunalmas monológokkal fárasztják egymást, hogy még a falon száradó festéket is izgalmasabb nézni mint őket hallgatni. A kritikusok és a nézők nagy egyetértésben utálták a filmet, amely mai értéken úgy 120 millió dolláros veszteséget termelt.

John Carter (2012)

Ha kíváncsiak vagyunk, hogy mostanság a stúdiók miért nem mernek kockáztatni és hogy lehet az, hogy az összes nagy film szinte nem is áll másból csak képregény-filmekből, akkor érdemes vetnünk egy pillantást a John Carterre.

A 2010-es évek elején Hollywood legnagyobb stúdiója a Disney még próbált új ösvényeken elindulni. Néhány nagy filmjük mai mércével mérve egészen eredeti volt.

Ezek az alkotások pedig egymás után estek orra a jegypénztáraknál.

A John Carter egy ma már kevésbé ismert klasszikus sci-fi regénynek, az 1912-ben megjelent Mars hercegnőjének a feldolgozása. Nem hibátlan, de kétségtelenül egy érdekes sci-fi kalandfilm, ahol a címszereplő egy marsi polgárháborúba csöppen bele.

A film mai értéken úgy 200 millió dolláros veszteséget termelt, amely a mozis bukások között rekordnak számít. Ráadásul ezután a Disney-nél a George Clooney főszereplésével készült családi sci-fi, a Holnapolisz és egy nagyszabású western, A magányos lovas is óriást hasalt. Azóta a Disney nem is nagyon mer kísérletezni.