Heti makronaptár - Kamatdöntő ülést tart a monetáris tanács jövő héten

Hírek2022. aug. 28.MTI

Kamatdöntő ülést tart a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa, a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pedig több makrogazdasági adatot tesz közzé jövő héten.

Kedden tartja kamatmeghatározó ülését a monetáris tanács. Várhatóan folytatódik a kamatemelési ciklus. Legutóbb, július 26-án 100 bázisponttal 10,75 százalékra emelte a jegybanki alapkamatot a testület, a kamatfolyosó két szélét is 100 bázisponttal emelték.

A KSH kedden teszi közzé a második negyedévi szolgáltatások külkereskedelmi forgalmát. A szolgáltatások euróban számított exportja 28,0, importja 19,5 százalékkal nőtt az idei első negyedévben az egy évvel korábbihoz képest. Az aktívum 552 millió euróval 1,418 milliárd euróra emelkedett. Az aktívum jelentős növekedése elsősorban a turizmus és az üzleti szolgáltatások egyenlegének 236 és 218 millió eurós javulásával magyarázható.

Szerdán hozza nyilvánosságra a KSH a beruházások második negyedévi és az ipari termelő árak júliusi alakulását. Az idei első negyedévben a beruházások volumene 8,7 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához viszonyítva és 3,2 százalékkal az előző negyedévhez képest. Az ipari termelői árak 2022 júniusában az egy évvel korábbihoz képest 35,0, az előző hónaphoz viszonyítva 3,1 százalékkal nőttek.

Csütörtökön a második negyedévi GDP részletes adatait, valamint a külkereskedelmi termékforgalom június második becslését közli a KSH. Első becslés alapján a második negyedévben 6,5 százalékkal bővült a gazdaság teljesítménye az előző év azonos időszakához viszonyítva. A nyers, illetve a szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adat megegyezett. Az előző negyedévhez képest - a szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok szerint - a gazdaság teljesítménye 1,1 százalékkal emelkedett.

Első becslés szerint júniusban 471 millió euró volt a termék-külkereskedelmi hiány júniusban, az export euróban számított értéke 13, az importé 24 százalékkal nagyobb volt az előző év azonos időszakinál.

A Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság (MLBKT) az augusztusi beszerzésimenedzser-indexet (BMI) közli csütörtökön. A BMI szezonálisan kiigazított júliusi értéke 57,8 pont volt, emelkedett a júniusi 57,0 pontról.