Titokban drogozzák be a buliéhes fiatalokat

Elemzések2022. aug. 28.D.J.

Európában egyre több helyen fordul elő, hogy a szórakozóhelyeken észrevétlenül beinjekciózzák a vendégeket. A hatóságok az ügyben tehetetlennek tűnnek.

A 19 éves Eva Keeling épp a barátaival iszogatott egy bárban, amikor váratlan rosszullét jött rá. „Elvesztettem a kontrollt. Nem tudtam menni, a fejemet se tudtam megemelni, megszólalni se bírtam.”

Napokkal később mikor már rendbejött, öltözködés közben tűnt fel neki, hogy beduzzadt a karja. Kiderült, hogy valaki titokban a szórakozóhelyen injekciót adott be neki.

Európa-szerte az utóbbi egy évben több ezer hasonló támadásra kerülhetett sor.

Először a „tűszúrásos incidensek” nagy számban az Egyesült Királyságban jelentek meg, még tavaly ősszel. Rendszerint fiatal lányok voltak az áldozatok, akiket egy buli közben észrevétlenül oltottak be.

Ma már könnyedén lehet venni a neten olyan hajszálvékony tűket, amelyeknek a szúrását nem is lehet érezni. Az online boltokból pedig kábító-anyagokat is hamar lehet szerezni. Az elkövetőknek így nem volt nehéz dolguk.

A brit hatóságok múlt októberben már ezernél is több esetről beszéltek. De 2021-ben még sok volt a szkeptikus hang.  

Robert Bartholomew szociológus a Psychology Today nevű szaklapnak még arról beszélt, hogy az egész csak egy hisztéria is lehet. A fiatalok jobban szoronganak a COVID-járvány miatt és tele vannak elfojtott félelmekkel – szólt Bartholomew magyarázata.

Csakhogy a támadások száma később is folyamatosan nőtt, az Egyesült Királyság után pedig Spanyolországban, Belgiumban és Franciaországban is tömegével jöttek a bejelentések a kéretlen tűszúrásokról.

A 21 éves Nils Marzolf a hírek hatására elkezdte kerülni a klubokat, de még így is áldozat lett: a franciaországi Lyonban egy metróállomáson szúrták meg.

Egy drogellenes szervezet a Stamp Out Spiking alapítója Dawn Dines szerint roppant nehéz az eseteket felgöngyölíteni. A motivációk szerteágazóak lehetnek: van, hogy a bűnös azért kábítja el a kiszemelt lányt, mert fel akarja oldani a gátlásait és szexuális kapcsolatba akar vele lépni.

De a tűszúrásos támadásokat embercsempészek is elkövethetik, az incidensek mögött pedig személyes bosszú is állhat. Ha az elkövetőt a támadás pillanatában nem kapják rajta akkor szinte lehetetlen a nyomába eredni.

Idén csak Franciaországban pár hónap leforgása alatt úgy 300 feljelentés történt. De a helyi média szerint egyetlen ügynél se sikerült elkapni az elkövetőt.

Ami közös pont, hogy az áldozatok jó része utólag emlékezetkiesésről számolt be és szégyenérzet kerülgette őket, amiért nem tudták elmondani, hogy mi történt velük.

Fennáll a gyanú, hogy a sértettek jó része nem is tett feljelentést, ezért a tényleges esetszámot nehéz felbecsülni.

A briteknél a rendőrfőnököket tömörítő Országos Tanács egyik vezetője Jason Harwin elmondta: az Egyesült Királyságban rengeteg diák van, aki fél társaságba menni.

Miután megszúrták az említett 19 éves Eva Keeling jó ideig még metróra se mert szállni, mert annyira tartott az idegenektől. Mivel a hatóságok tehetetlennek tűnnek, több helyen az áldozatok próbáltak rálépni a tettek mezejére. Az Egyesült Királyságban Nottinghamben, Edinburghben és Leedsben is próbálták bojkottálni azokat a klubokat, ahol előfordultak tűzszúrásos támadások.

Már csak azért is, mert egyes beszámolók szerint a szórakozóhelyek tulajdonosai sokszor félvállról vették a bedrogozásokról szóló panaszokat. De a bojkottok hamar elültek és pár ezer lánynál több nem is csatlakozott hozzájuk.