Hiánypótló kézikönyvet mutattak be azon cégeknek, amelyek növelni akarják a női munkavállalók és vezetők arányát

Hírek2024. jún. 28.Növekedés.hu

Az Egyenlítő Alapítvány és a Kulturális és Innovációs Minisztérium közös sajtótájékoztatóján mutatta be a Sokszínűség és Befogadás a Munkahelyen: Gyakorlati útmutató és Esettanulmányok digitális kézikönyvet azon cégek számára, amelyek növelni akarják a női munkavállalók és vezetők arányát.

A 37 oldalas, 16 fő pontból álló gyakorlati útmutató számos magyarországi és nemzetközi tulajdonú cég gyakorlatát dolgozza fel, valós eredményekkel és tapasztaltokkal alátámasztván a kiadvány íróinak javaslatait.

2026-tól EU-s direktíva kötelezi az Európai Uniós, tőzsdén is jelen lévő cégeket, hogy minimum 30%-ban női vezetők legyenek a cég irányításában.

Az Egyenlítő Alapítvány azért alkotta meg ezt az útmutatót, hogy a megvalósításhoz konkrét, a való életből, főként Magyarországról és a régióból vett példákból álló segítséget nyújtson.

A kiadvány létrehozását a Kulturális és Innovációs Minisztérium támogatta.

A sajtótájékoztatót Liptay Gabriella, a KPMG Magyarország marketing- és kommunikációs igazgatója, az Egyenlítő Alapítvány kuratóriumának elnöke nyitotta meg, majd Heal Edina, az Egyenlítő Alapítvány alapító-vezetője beszélt a gyakorlati útmutató tanulságairól. A program záró kerekasztal-beszélgetésében vállalati jó gyakorlatok kerültek bemutatásra.

„A dokumentum célja, hogy inspirációt, ötleteket adjon azoknak, akik tenni akarnak azért, hogy cégüknél nemi szempontból kiegyensúlyozottabb vezetői csoportok legyenek. – mondta el Heal Edina – Mára viszonylag köztudott, hogy azok a cégek, ahol a vezetői csoportokban kiegyensúlyozott a nemek aránya, eredményesebbek. Ezeknek a számokkal jól mérhető előnyöknek köszönhetően, rengeteg vállalat célja mára a sokszínűség elérése a vezetésben.

Ez nemcsak társadalmi felelősségvállalás kérdése, hanem vállalati stratégiai előny is.”

Az kisgyermekes anyák visszafoglalkoztatását tekintve nagyon fontos, hogy Magyarországon minden vállalat kivegye a részét, ehhez nagy segítség ez a kiadvány.

mondta Dr. Beneda Attila, a Kulturális és Innovációs Minisztérium Családügyekért felelős helyettes államtitkára

A sokszínű vezetői csapatok tagjai különböző nézőpontokat, ötleteket és tapasztalatokat hoznak magukkal, amelyek a szélesebb, alaposabb rálátás okán jobb döntéshozatalhoz és sikeresebb innovációhoz vezethetnek. A kézikönyv azokat a gyakorlati lépéseket veszi végig, amelyek operatívan tudnak segíteni a cégek vezetésének abban, hogy növelni tudják női munkavállalóik arányát.

„A nők részvételének növelése az olyan munkaterületeken, ahol ma még főleg csak férfiakat látunk, fontos gazdaságfejlesztési feladat, az ország gazdasági növekedésének kulcsa.” – tette Hozzá Heal Edina.

A Sokszínűség és Befogadás a Munkahelyen: Gyakorlati útmutató és digitális kézikönyv mindenki számára letölthető EZEN a linken.