Az orosz megszállók komoly külső segítséget kapnak

Hírek2024. jún. 28.D.J.

Észak-Korea "nagyszámú" mérnöki csapatot fog küldeni, hogy segítsen az oroszok által megszállt kelet-ukrajnai városok újjáépítésében - írja a Telegraph.

A katonák már júniusban megérkeznek, és részt vesznek az "újjáépítési" munkálatokban, főként a súlyosan bombázott Donyeck régióban - jelentette a TV Chosun egy dél-koreai kormánytisztviselőre hivatkozva.

A jelentés szerint az észak-koreai hadseregnek 10 mérnöki dandárja van, amelyek közül hármat Ukrajnába küldenek, cserébe az Oroszországtól kapott évi 115 millió dollárért.

"A cél egy harcok által elpusztított város újjáépítése" - mondta a meg nem nevezett tisztviselő, anélkül, hogy a helyszínt tovább pontosította volna. Egyelőre nincs arra utaló jel, hogy a katonáknak harci feladatuk lenne.

Pat Ryder, a Pentagon szóvivője kedden arra figyelmeztetett, hogy az észak-koreai csapatok "ágyútöltelékké" válnának,

ha csatlakoznának Moszkva erőihez az ukrajnai harctéren.

Ez azt követően történt, hogy Vlagyimir Putyin a múlt héten ritka állami látogatást tett az észak-koreai Phenjanban, hogy új katonai paktumot írjon alá szövetségesével, Kim Dzsong Unnal, mivel a két állam a Nyugat-ellenes tengely középpontjába helyezi magát.

Észak-Korea már most is jelentős fegyverszállítója Moszkvának, amelynek fegyverkészletei kezdenek kimerülni, hadi iparát pedig a nyugati szankciók gyengítik.