Elektronikai hadviselési gyakorlatot tartott a Honvédség - De mit is jelent ez pontosan?

Hírek2023. ápr. 25.Növekedés.hu

Tobzódtak a fegyvernemek Kecskeméten. Együtt gyakorlatoztak a Gripenek, H145M-ek és Atlas Mistral-ok. Az elektronikai hadviselésre készültek.

A közelmúltban ért véget a Blue Target elnevezésű elektronikai hadviselési gyakorlat Kecskeméten - olvasható a Honvédelem.hu-n.

A gyakorlat célja az volt, hogy felkészítse Magyarország integrált légvédelmi rendszerének elemeit képező nemzeti egységeket, alegységeket az elektronikai hadviselési taktikák és harceljárások minél gördülékenyebb alkalmazására - írja a Magyar Honvédség hivatalos hírportálja.

Az egyhetes gyakorlaton többek között részt vett az MH vitéz Szentgyörgyi Dezső 101. Repülődandár (JAS-39 Gripen repülőgépekkel), az MH Kiss József 86. Helikopterdandár (H145M könnyű-, többcélú helikopterekkel és Előretolt Repülésirányító Csoporttal), az MH vitéz Bertalan Árpád 1. Különleges Műveleti Dandár (szintén Előretolt Repülésirányító Csoporttal), az MH Bornemissza Gergely 2. Felderítőezred (különböző elektronikai hadviselési eszközökkel), és nem utolsósorban az MH Dánielfy Tibor 205. Légvédelmi Rakétaezred (légvédelmi és vezetési eszközökkel, valamint Mistral Atlas rakétaindító állványokkal és vezetési pontokkal) - tájékoztat a Honvédelem.hu.

H145M könnyű-, többcélú helikopterH145M könnyű-, többcélú helikopter

Mit jelent az elektronikai hadviselés?

Az elektronikai hadviselés bár nem teljesen mai találmán, de napjainkra az elektronikai és digitális technológiák egyre szélesebbkörű terjedésével párhuzamosan soha nem látott módon felértékelődőtt a jelentősége és rendkívül gyors fejlődésnek indult. 

A Ludovika Hadmérnök folyóirat 16. évfolyamának 4. számában Bihaly Barbarának, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Katonai Műszaki Doktori Iskola doktori hallgatójának ''Az elektronikai hadviselés eszközei az információs és kibertérműveletek támogatásában az ukrán konfliktus példáján keresztül'' című tanulmánya jól érthetően tisztázza az elektronikai hadviselés fogalmát:

Mint írja, 

Az elektronikai hadviselés (EW) a modern konfliktusok egyik legtitkosabb és ennélfogva talán legkevésbé megértett aspektusa, gyakran pontatlanul összegzik, mint az ellenfél elektronikai rendszerei korlátozásának képességét. Ennél azonban sokkal többről van szó. A hírszerzés az adatbázis építésétől, a műveleti területen való megtévesztésen át az ellenfelek elektronikai rendszerei működésének akadályozásáig, zavarásáig és a működés teljes ellehetetlenítéséig az EW széles körű lehetőséget kínál a döntő fölény megszerzésére. 
 
Definíciószerű megfogalmazás szerint az „elektronikai hadviselés: a műveleti (hadműveleti, harc-) támogatás fajtája. Azon tevékenységek összessége, amelyek az elektromágneses spektrum ellenség által történő felhasználásának meghatározá-sára, felderítésére, csökkentésére vagy megakadályozására, illetve az elektromágneses energia és az irányított energia felhasználására, az elektromágneses spektrum saját célú felhasználására, valamint az ellenség vezetési és irányítási rendszerei támadásának támogatására, a saját csapatok védelmére irányulnak” - olvasható a tanulmányban.