Hogyan tartósítsunk – avagy az aszalt gyümölcsökről

Hírek2021. feb. 13.Növekedés.hu

Miért érdemes tartósítani a gyümölcsöket? Milyen eljárással tudjuk ezt a leghatékonyabban megtenni? Mi a különbség a házi és az ipari körülmények között? Lássuk, hogy hogyan is megy ez!

Tartósítás otthon

Ha túl sok terem valamilyen gyümölcsből, akkor jellemzően nem tudjuk megenni az egészet, így a maradékra éppen nincs szükség. Mivel a természet kincseit nem csak frissen lehet fogyasztani, így jó megoldást jelenthet a tartósítás. Ez legegyszerűbben aszalással vagy főzéssel, lekvár készítésével valósulhat meg. Ehhez ma már rengeteg kelléket beszerezhetünk, hiszen elérhető áron kaphatunk aszalógépet, amivel aszalványok és akár lekvár is készíthető. Tökéletes lesz ősszel és télen, amikor egy kis friss, hazai gyümölcsre vágyik a család.

Persze a szélesebb körnek szánt tartósítás során ezek a módszerek nem mind alkalmazhatóak. Nem csak macerás nagy mennyiségben, de egészen máshogy érdemes hozzáfogni a folyamathoz.

Tartósítás nagyüzemben

Ebben az esetben a gyümölcsök még többnyire félérett állapotban kerülnek leszedésre, hogy az állaguk és a kinézetük is megfelelő legyen a kereslet szempontjából. Ilyenkor sarkalatos kérdés, hogy hogyan néz ki a gyümölcs, hiszen nem elég, hogy tökéletesen finom, de nem mellesleg a szemet is gyönyörködtetnie kell. Azaz színben, állagban, puhaságban és ízben is tökéletesnek kell lennie.

Ehhez természetesen tartósítani kell a gyümölcsöt, amihez a legegyszerűbb és legkevésbé ártalmas eljárás a kén-dioxid használata. Több okból is ideális, hiszen légnemű, így szinte azonnal elillan, de ezzel szemben hatékonyan megóvja a gyümölcsöt mindenféle károsodástól és biztosítja, hogy a legszebb állapotában, vitaminokkal és rostokkal telve érkezzen az asztalunkra.

Már nagyon régóta ez az elsődleges tartósítási mód, mégis valamiért egyre inkább idegenkedünk tőle, a káros voltára hivatkozva. Pedig ahhoz, hogy bármi káros hatást gyakoroljon a szervezetünkre, igen nagy mennyiségben kellene fogyasztanunk kén-dioxid tartalmú ételeket. Egy kis tartósított gyümölcs alig tartalmaz belőle, hiszen már a kezdetekkor elillan a felesleg.

A gyümölcsök tartósításakor nem a húsokhoz alkalmazott nitriteket és nitrátokat adják hozzá, így még kevésbé ártalmas.

Nem tudod még, hogy milyen gyümölcsöt ennél szívesen? Finom aszalt, kandírozott gyümölcsökhöz vagy épp inkább az olajos magvak felé húz a szíved? Akármi is legyen a kedvenced, mindent megtalálsz az interneten is, ha jó helyen keresed.

A Magzsola kínálatában mindent megtalálsz, ami szem-szájnak kellemes és szükséged lehet rá. Ha nem hiszed, győződj meg róla minél előbb!(X)