Hogyan válhat Harry és Meghan Markle pénzügyileg függetlenné?

Hírek2020. jan. 12.Növekedés.hu

Prince Harry és Meghan Markle, Sussex hercege és hercegnője sokaknak okozott meglepetést, olvasható az euronews.com hírportálon. Bejelentésük, amely szerint „dolgozni fognak, hogy pénzügyileg függetlenné váljanak”, mindenkit váratlanul ért, beleértve a királyi család többi tagját is. Nem világos azonban, mit jelenthet ez egy olyan pár számára, akik már ma is meglehetősen gazdagok.

A pár közölte,

azon dolgoznak, hogy pénzügyileg függetlenné váljanak.

Egy új honlapon a pár bejelentette azt is, hogy a jövőben nem fogadják el a királyi család támogatását, a Sovereign Grant-ot és 

munkával szereznek jövedelmet maguknak.

Mi is a királyi család támogatása, a Sovereign Grant?

Mint a királyi család felnőtt tagjai, Harry és Meghan jogosultak bizonyos összegekre a Sovereign Grant-tól, attól az intézménytől, amely révén a királyi családot finanszírozzák. Ez a juttatás a Crown Estate-től, a királyi vagyonkezelőtől származik, amely az egyik legnagyobb vagyont menedzseli az Egyesült Királyságban.

A királyi család legutóbbi pénzügyi jelentéséből kitűnik, hogy a pár otthona, a Frogmore Cottage felújítása 2,4 millió fontba (több, mint 940 millió forintba) került, Fidzsi és Tonga szigeteire tett hivatalos látogatásuk költsége pedig 81 000 font (közel 32 millió forint) volt.

A pár új honlapján az olvasható, hogy a Sovereign Grant csupán hivatali kiadásaik – ami alkalmazotti béreket tartalmaz – 5 százalékát fedezi, míg a fennmaradó 95 százalékot Harry apja, Prince Charles, a trónörökös adományozza, aki egyben Wales és Cornwall hercege.

Mi is a Cornwall-i hercegség?

A Duchy of Cornwall egy hagyományos királyi intézmény, amely a brit uralkodó legidősebb fiának a tulajdonát képezi. Több tízezer hektáros földbirtokot és ingatlanvagyont tartalmaz, nettó értéke a legutóbbi pénzügyi jelentés szerint 931 millió font (mintegy 366 milliárd forint). „Elosztható többlete”, pénzügyi eredménye a tavalyi pénzügyi évben 21,6 millió font (mintegy 8,5 milliárd forint) volt.

A föld és a vagyon kezeléséből származó jövedelmet a személyzet fizetésére és a Sovereign Grant által nem fedezett szakmai kiadásokra fordítják. Prince Charles jövedelmeiből különböző jótékonysági programokat is finanszíroz.

Amikor trónra lép, Károly herceg irányítása alá vonja a gazdagabb Duchy of Lancaster birtokot, és idősebb fia, William lesz Wales és Cornwall hercege.

Harry és Meghan honlapja nem tesz említést arról, hogy a jövőben visszautasítják-e a Duchy of Cornwallból érkező támogatást.

Akkor az adófizetőknek már nem kell gondoskodni Harryről és Meghanról?

Bár új honlapjuk jelzi, hogy „a jövőben nem fogadnak el pénzt a Sovereign Granttól”, utalnak egy kivételes lehetőségre.

A pár azt tervezi, hogy „továbbra is eleget tesznek az Őfelségétől, a Királynőtől származó feladatoknak”. Ez jelenthet tengerentúli látogatásokat, „amelyek költségeit a Sovereign Grant fizetheti vagy megfelelő esetben hozzájárulhat azokhoz a vendéglátó ország is”.

Nem világos az sem, hogy az új helyzetben igényt tartanak-e a London Nagyvárosi Rendőrség folyamatos fegyveres védelmére. E tekintetben a honlap azt a kormányzati útmutatást követi, amely szerint „régóta követett gyakorlat, hogy a királyi család tagjainak, illetve otthonaiknak védelmével kapcsolatos elővigyázatossági intézkedésekről nyilvános tájékoztatásra nem kerül sor”.

A brit média jelentései szerint a királyi család egészének éves védelmi költsége körülbelül 100 millió fontra (közel 40 milliárd forintra) becsülhető. 

Harry és Meghan személyes vagyona

A pár azt állítja, hogy „új, modelljüknekszükségszerűen lehetővé kell tennie, hogy a családi intézményrendszeren kívül jussanak bevételekhez, tekintettel arra, hogy 

jelenlegi szervezeti és finanszírozási keretek között tilos számukra a jövedelemszerzés bármilyen formája.

Arra azonban nem tesznek utalást, hogyan kívánnak saját bevételekhez jutni, csupán arról tesznek említést, hogy hamarosan megalapítják saját jótékonysági szervezetüket.

A párnak azonban nem lesznek megélhetési gondjai akkor sem, ha nem jutnak alternatív bevételekhez.

Úgy tudni, hogy Harry legalább 7 millió fontot (közel 2,8 milliárd forintot) örökölt elhunyt édesanyjától, Lady Diana-tól. William és Harry hozzájutott további több, mint 14 millió font (körülbelül 5,5 milliárd forint) értékű részvényhez is, amely többsége Harryt illeti, mert William örökli meg a Duchy of Cornwall birtokot. Körülbelül egy évtizeden át Harry a brit hadsereg helikopter pilótájaként mintegy évi 45 000 fontot (körülbelül 18 millió forintot) keresett.

Meghan a jelentések szerint abban a szappanoperában, amelyben hét évadon keresztül szerepelt, összesen akár 3,1 millió dollárt (mintegy 932 millió forintot) kasszírozott. Jogdíjakat továbbra is kap. Filmszerepei, így az „Emlékezz rám” és „A jelölt” című alkotások után egyenként 100 000 dollár (mintegy 30 millió forint) ütötte a markát. A jövőben állítólag évi több tíz ezer dollárt hozhat számára az a szponzorált tartalom, amelyet Instagram oldalán és nemrég összeállított blogján tesz közzé.