19 milliárd forintot kap a bukott vezérigazgató

Hírek2020. jan. 12.Növekedés.hu

A Boeing távozó vezérigazgatója, Dennis Muilenburg 62 millió dolláros (19 milliárd forint), nyugdíjhozzájárulását is tartalmazó juttatáscsomaggal hagyja el a repülőgépgyártó vállalatot, de végkielégítést nem kap - olvasható a yahoo.com hírportálon. A vezetőnek a 737 MAX géppel kapcsolatos válság miatt kellett mennie.

Dennis Muilenburgot decemberben rúgták ki, mivel a Boeing nem tudta megfelelően kezelni legkapósabb gépe, a 737 MAX két végzetes, 346 ember halálával járó katasztrófájának következményeit. A vállalat hírneve a hatóságok és a légitársaságok körében súlyos csorbát szenvedett. A gépeket ki kellett vonni a forgalomból, gyártásukat leállították írja a yahoo.com.

Dennis Muilenburgot

A juttatás csomag adatai egy, a szabályozó hatósághoz benyújtott jelentésből derültek ki azokban a napokban, amelyek egyébként is kínos fejleményeket hoztak a Boeing számára. Napvilágra került több száz, a 737 MAX fejlesztésével kapcsolatos vállalaton belüli üzenet, amelyek egyike megállapította:

a repülőgépet bohócok tervezték, munkájukat pedig majmok ellenőrizték.

Zipporah Kuria, aki a második gép lezuhanása miatt édesapját veszítette el azt mondta

Szívszorító és hihetetlen, hogy az az ember, aki fájdalmunk egyik fő okozója, egy ekkora juttatással sétálhat el.

Elizabeth Warren szenátor Twitter bejegyzésében azt írta:

346 ember meghalt. Dennis Muilenburg mégis sürgette a hatóságokat és a profitot fontosabbnak tartotta az utasok, a pilóták és a légi kísérők biztonságánál. Ez az ember távozik 62 millió dollárral. Ez egyértelműen és nyilvánvalóan korrupció.

Az ágazatban hónapokon át terjedtek a hírek arról, hogy Dennis Muilenburgot leváltják. Októberben az igazgatóság megfosztotta elnöki címétől, bár a testület elnöke, David Calhoun korábban két ízben is bizalmáról biztosította. Végül azonban ő vette át Dennis Muilenburg helyét.  

David Calhoun korábban a General Electric egyik vezetője volt. Tapasztalt menedzser, aki már számos vállalatot húzott ki nehéz helyzetéből.

Alapfizetése évi 1,4 millió dollár (mintegy 421 millió forint) lesz és hosszú távú bónusz céljának teljesítése esetén 26,5 millió dollár (közel 8 milliárd forint) kiegészítő juttatás illeti meg.

A Boeing novemberben közölte: Dennis Muilenburg lemondott 2019 évi prémiumáról és részvény-juttatásáról. A 2018-as évben e juttatások a vállalat jelentése szerint mintegy 20 millió dollárt (körülbelül 6 milliárd forintot) tettek ki.

A távozásakor felvett 62 millió dollár mellett a volt vezérigazgató megkapta a számára 2013-ban felajánlott részvényjuttatást, amelynek aktuális értéke 18,5 millió dollár (mintegy 5,5 milliárd forint).

Távozásakor Dennis Muilenburg azokat a juttatásokat vehette fel, amelyekre szerződésileg jogosult. A 2019-es évre semmiféle éves prémiumot és végkielégítés nem kapott

olvasható a Boeing közleményében.