Hollandiában egyre kevésbé népszerű a kormánypárt

Hírek2022. okt. 26.MTI - Andits Eszter, Brüsszel/Hága

Tovább csökkent Hollandiában a vezető kormánypárt, a Néppárt a Szabadságért és a Demokráciáért (VVD) támogatottsága, miközben a radikális jobboldali Szabadságpárt (PVV) egyre nagyobb népszerűségre tesz szert - derül ki az I&O Research, az Ipsos és a Kantar közvélemény-kutató intézetek közös felméréséből, amelyet a DutchNews hírportál ismertetett.

A kutatás szerint ha most lennének a parlamenti választások, a Mark Rutte miniszterelnök vezette VVD 22-26 parlamenti mandátumra, vagyis 14 és 17 százalék közötti támogatottságra számíthatna, ami hét mandátummal kevesebb a hat hónappal ezelőtti közvélemény-kutatás eredményénél.A VVD a 2021 márciusában tartott parlamenti választáson 34 mandátumot, vagyis a szavazatok közel 23 százalékát szerezte meg.

A Szabadságpárt a friss felmérés szerint 18-22 mandátumot kapna, és a második legnagyobb párt lenne a holland parlamentben.

Tom Louwere, a felmérés egyik készítője a hírportál jelentése szerint azt mondta, hogy ilyen alacsony támogatással a VVD nehezebb időszak elé néz, mint a korábbi években.

Mark Rutte 12 éve kormányoz, és pártjával együtt felelős azokért az ügyekért is, amelyek problémát jelentettek az elmúlt években, mint például a groningeni gázkitermelés és a családtámogatási botrány. Egyre nehezebb okot találni arra, hogy miért kellene a VVD-nek továbbra is kormányoznia

nyilatkozott.

A felmérésből az is kiderült, hogy a holland gazdapárt egyre nagyobb támogatottságot élvez, ez a készítők szerint egyebek között a kormány nitrogénpolitikája ellen tiltakozó nyári agrártüntetéseknek tulajdonítható. Megnőtt az állatvédő párt népszerűsége is.