Magyar KKV is bekerült a Generali Csoport EnterPRIZE pályázatának „Fenntarthatósági Hősei” közé

Hírek2022. okt. 26.Növekedés.hu

Idén a Generali Csoport másodjára is útjára indította sikeres KKV fenntarthatósági pályázatát, az EnterPRIZE-t, melynek keretében azokat az úttörő európai KKV-kat ismeri el, amik teljesítményükkel, illetve kezdeményezéseikkel kiemelkedők környezetvédelmi, fenntartható üzleti megoldásaikkal és társadalmi felelősségvállalásukkal. A kezdeményezéshez csatlakozó kilenc ország kis- és középvállalkozásai munkavállalói jólét, környezetvédelem, illetve a mikroközösségek iránti felelősségvállalás kategóriákban jelentkezhettek pályázatukkal.

2022. október 26-án nagyszabású ünnepség keretében kerültek átadásra az EnterPRIZE díjak Brüsszelben, a benyújtott 6600 pályázó vállalat közül kiválasztott kilenc „Fenntarthatósági Hős” között pedig egy magyar cég is szerepel.

A nemzetközi színtéren Karma Leather Gloves márkanévvel ismert Manual Divat Kft. magyar, családi kézben lévő kesztyűkészítő vállalkozás, mely elkötelezett a slow fashion és a körforgásos gazdaság iránt.

A céget az EnterPRIZE bizottsága a pazarlás csökkentésére irányuló, figyelemre méltó tervéért díjazták, amely elsősorban a bőrmetszetek és régi kesztyűk újrahasznosítására, valamint termékeik életciklusának meghosszabbítására helyezi a hangsúlyt.

Az EnterPRIZE pályázatait elbíráló bizottság a projekt értékelése során kiemelte, hogy a vállalkozás eladományozza a gyártás során keletkező bőrhulladékot további felhasználásra, valamint, hogy márkajelzésük nyomán a fogyasztóknak lehetőségük van nyomon követni a termék életciklusát.

Azok a vállalatok, melyeket ma a „Fenntarthatósági Hősök” díjazottjaként ismertünk el, ékes példái annak, hogyan tudunk a vállalati környezetben olyan üzletvezetési stratégiát megvalósítani, amely amellett, hogy hozzájárul a kereskedelmi, értékesítési sikerekhez, a környezet vagy a közösség számára is előnyös

– nyilatkozta Lucia Silva, a Generali Csoport fenntarthatósági vezetője.

A brüsszeli díjátadó eseményen emellett bemutatták a Bocconi Egyetem által európai KKV-tulajdonosok körében végzett széles körű felmérés eredményeit, melyben a vállalatok fenntarthatósághoz való hozzáállásukat vizsgálták.

A tanulmány felmérte, milyen fejlődést értek el az európai KKV-k a fenntartható üzletmenet és működés kiépítésében, milyen kihívásokkal kell szembenézniük, valamint hogyan tud a tágabb politikai és pénzügyi szféra segítséget nyújtani számukra.

A tanulmány emellett azt is elemezte, milyen kezdeményezésekkel képes az Európai Unió Európai helyreállítási tervetámogatást nyújtani a KKV-knak, valamint hogyan fejlődnek a pénzügyi szektor szolgáltatásai, melyek a KKV-k számára is előnyösek lehetnek fenntarthatósági törekvéseik elérésben.