Holnaptól bárki letöltheti a Digitális Jólét Szoftver Alapcsomagot

Hírek2021. jan. 24.Növekedés.hu

A mindennapokban, a munkában és tanulásban egyre kevésbé nélkülözhető digitális hozzáférés lehetőségét teremti meg a kormány a mindenki számára ingyenesen letölthető Digitális Jólét Szoftver Alapcsomaggal. A termék felgyorsíthatja a zárt, fizetős programok mellett valós alternatívát jelentő nyílt forráskódú szoftverek elterjesztését is - jelentette be Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) miniszterhelyettese.

A Digitális Jólét Szoftver Alapcsomag egyszerűen telepíthető és használható operációs rendszer és felhasználói szoftverek együttese, amely nyílt forráskódú megoldásokkal helyettesíti a drága operációs rendszereket és irodai programokat. Böngésző, levelező és multimédia programokkal felszerelve teszi lehetővé a számítógépes munkavégzés, tanulás és szórakozás mellett a hivatali ügyek elektronikus intézését.

Schanda Tamás szerint a fizetős licenszekkel szemben a nyílt forráskódú szoftverek fejlesztése és terjesztése hozzájárul ahhoz, hogy egyre többen sajátítsák el a legfontosabb digitális készségeket. Hozzátette: a polgárok és a vállalkozások digitális kompetenciafejlesztése nemcsak a magyar gazdaság növekedésének, hanem Magyarország versenyképességének is fontos tényezője.

A miniszterhelyettes jelezte, hogy a Digitális Jólét Szoftver Alapcsomagba a hazai digitális és kreatív ipar fejlesztése érdekében elsősorban magyar kis- és középvállalkozások által fejlesztett vagy testreszabott szoftverek kerültek be. Az Alapcsomag minden programja, a telepítést és a használatot segítő összes útmutató, segédlet és oktatóanyag magyar nyelvű.

Hozzátette: az alapcsomag kialakításakor a különböző korosztályok eltérő szükségleteit is figyelembe vették. Az idősebbek számára a Digitális Jólét Szoftver Alapcsomag egy testreszabott, felhasználóbarát (növelhető betűméretű, speciális ikonokkal ellátott) felhasználói profilt kínál. A gyermekek számára biztosított fiókokban a tűzfalbeállítások nem engedik betölteni a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság által veszélyesnek minősített oldalakat. A webböngészőben a legfiatalabbak felhasználói igényeit és a szülők elektronikus ügyintézését támogató, hasznos linkgyűjteményt is kialakítottak.

A Digitális Jólét Szoftver Alapcsomag www.szoftveralapcsomag.hu oldalról tölthető le 2021. január 25-étől.