Sokan igényelnek kutatási, fejlesztési, innovációs bértámogatást

Hírek2021. jan. 24.Növekedés.hu

Felgyorsult a kutatási, fejlesztési és innovációs bértámogatás (KFI) igénylése: míg a hét elejéig 100 munkaadó 550 magasan képzett szakember részére kért támogatást, addig mostanra már összesen 200 munkaadó nyújtott be kérelmet 1500 munkavállalójára, összesen közel 1 milliárd forint értékben – közölte Bodó Sándor, az Innovációs és Technológiai Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára.

A Gazdaságvédelmi Akcióterv egyik fontos eleme a KFI szektor magasan képzett szakembereinek munkában tartása, hiszen ez elengedhetetlen a gazdaság újraindításához. A támogatást többek között mérnökök, kutatók, informatikusok, januártól újonnan felvett munkavállalók után is kaphatják a vállalkozások. A bértámogatás az összes ágazatot lefedi, a teljes nemzetgazdaság számára segítséget jelent.

A programban három hónapos időtartamra biztosított támogatás egy főre eső összege nem haladhatja meg a havi 318.920 forintot. Az így megítélt összeget a munkáltató kapja. A támogatás fejében a támogatott munkavállalókat legalább három hónapig köteles továbbfoglalkoztatni, munkabéreiket nem csökkentheti.

Bodó Sándor emlékeztetett, hogy a nemzetközi kitekintésben is egyedülálló program a koronavírus-járvány első hulláma után közel 23 ezer magasan képzett szakember munkahelyének megtartásához járult hozzá összesen több mint 17 milliárd forinttal.

A KFI bértámogatási program részletes dokumentációja a munka.hu oldalon érhető el. A kérelmeket a munkáltató székhelye vagy telephelye szerint illetékes megyei vagy fővárosi kormányhivatal foglalkoztatási főosztályához lehet benyújtani 2021. február 8-ig.