Bevonják a brit hadsereget is az ellátási hiány enyhítésére

Hírek2021. okt. 3.Sz.A.

Közel 200 katonát, köztük 100 kamionsofőrt von be hétfőtől a brit kabinet, hogy a hetek óta tartó üzemanyag-hiányt csökkenthessék. Boris Johnson kormányfő úgy nyilatkozott, hogy nem szeretnék bevándorlással megoldani a munkaerőhiányt.

A hadreseg is besegít hétfőtől az üzemanyag ellátásban - jelentette be a Konzervatív Párt Manchesterben megrendezett konferenciáján Boris Johnson brit kormányfő.

A hadsereg 200 tagja, köztük 100 sofőrt is segít hétfőtől az benzinkutaknál kialakult kapotikus állapotok, és az üzemanyaghiány javításában. A hadsereg bevonása "átmeneti" lesz a brit kormányfő szavai szerint - írja a BBC.

Korábban Ben Wallace brit védelmi miniszter úgy fogalmazott, hogy a hiány miatt segítségül hívott katonák száma a jövő héten már 200 fölé fog emelkedni.

Boris Johnson megígérte, hogy a párt segít átalakítani és javítani a járvány után helyreálló gazdaságot, amely "már nem lesz olyan mint a járvány előtt".

Az ellátási láncokban kialakult komoly fennakadásokért és üzemanyaghiányért az alacsonyabb bérezésű bevándorlóktól túlságosan függő gazdaságot okolta.

A kormány korábban bejelentette, hogy 5000 átmeneti vízumot bocsát ki külföldi kamionsofőrök részére.

Johnson a BBC híradójának tudósításában kifejtette, hogy semmiképp nem szeretnék a béreket lenyomó bevándorlókkal megoldani a jelenleg kialakult helyzetet. Mint mondta, a kamionsofőrök hiányát az alacsony bérek okozzák, a külföldi vendégmunkások lenyomták a béreket, így a szakma nem volt már vonzó a britek számára.

A BBC szerint továbbra is súlyos az üzemanyag hiány, órákat kell sorban állni a benzinkutaknál, és az ellátási problémák akár év végéig is eltarthatnak.