Boris Johnson megszólalt a brit áruhiányról és a pánikszerű vásárlásokról

Hírek2021. szept. 28.MTI, Növekedés.hu

Boris Johnson brit kormányfő megerősítette, hogy az áruellátási problémák és a pánikszerű felvásárlások miatt kialakult helyzetben kiadnak ötezer vízumot külföldieknek, ugyanakkor nem a bevándorlással kezelné a kialakult nehéz helyzetet. A napokban már az is felmerült, hogy a hadsereg segítségét kérné a kormány a kamionsofőrök pótlására.

Boris Johnson brit miniszterelnök szerint nem az "ellenőrzés nélküli bevándorlás" kínálja a megoldást a teherautósofőrök hiánya miatt kialakult országos ellátási problémákra.

A nagy-britanniai üzemanyag-kiskereskedelemben súlyos fennakadások támadtak az elmúlt napokban, miután több nagy forgalmazó töltőállomásokat zárt be a sofőrhiány okozta szűk logisztikai kapacitások miatt.

Ennek nyomán országszerte pánikszerű üzemanyag-felvásárlás kezdődött, amely miatt e hét elejére a töltőállomások többsége gyakorlatilag kifogyott az üzemanyagból.

A brit kormány bejelentette, hogy ötezer külföldi kamionsofőr kaphat soron kívül átmeneti nagy-britanniai munkavállalási engedélyt mindenekelőtt üzemanyag- és élelmiszerszállító teherautók vezetésére.A szakmai szervezetek az intézkedést teljesen elégtelennek minősítették, Johnson azonban a BBC televíziónak nyilatkozva kedden kijelentette: nem hiszi, hogy emberek "ismét az ellenőrzés nélküli bevándorlással akarnának minden problémát megoldani".

Mint arról korábban beszámoltunk, kaotikus állapotok alakultak ki a benzinkutaknál, és az áruhiány miatt a karácsony előtti vásárlásoknál még nagyobb fennakadásokra számítanak a britek.

Az Egyesült Királyságban számos üzlet úgy néz ki mintha háborús állapotok lennének. A szupermarketekben sokszor üres polcok várják a vásárlókat. Jó pár helyen az alapvető élelmiszerekből, így például a zöldségekből is komoly hiány van.

Emiatt a szigetországban az utóbbi hetekben számos étterem le kellett húzza a rolót.

A helyi McDonald's pedig bekellett jelentse, hogy turmixot nem tudnak felszolgálni, mivel a hozzávalókhoz nehezen tudnak hozzájutni. Az ételautomaták egy része teljesen üres.

Az online rendeléseknél pedig gyakran abba futnak bele a vásárlók, hogy a rendszerben már nem lehet kapni a kinézett terméket ezért a weblap helyettesítő áruk felé tereli a vevőket.

Az egyik népszerű gyorsétteremlánc a Nando’s-nál a csirkehús beszerzése jelent gondot.

A brit fogyasztói szövetkezet vezetője Steve Murrells nemes egyszerűséggel közölte: ekkora hiányt még sose látott élete során.

Az utóbbi hónapokban a helyzet folyamatosan romlott.

A legnagyobb brit élelmiszeripari szakmai szervezet vezetője szerint most már olyan méreteket ölt a munkaerőhiány a szektorban, hogy javulás kilátása nélkül állandósulhatnak az egyre érzékelhetőbb hiányok a brit élelmiszer-kiskereskedelemben.

Johnson szerint Nagy-Britanniában most már megindult a bérek növekedése, de "egyesek megint alacsony szakképzettségű, alacsony bérezésért dolgozó bevándorlók hatalmas tömegével" szeretnék letörni ezt a béremelkedési folyamatot.
A brit miniszterelnök kijelentette: a lakossági üzemanyag-ellátási helyzetben most már láthatók a stabilizálódás jelei.

Boris Johnson kérte az autósokat, hogy csak akkor vásároljanak üzemanyagot, ha tényleg szükségük van rá.

A szakmai szervezetek is az ellátási helyzet normalizálódásának jeleiről számoltak be kedden.
A brit lakossági piac 65 százalékát ellátó független kiskereskedelmi üzemanyag-forgalmazók szakmai szervezete, a Petrol Retailers Association (PRA) kedd este közölte, hogy az általa képviselt 5500 nagy-britanniai töltőállomás 37 százalékában nem lehet jelenleg üzemanyagot kapni.Ez valóban jelentős javulás, mivel a hétvégén a PRA tagvállalkozásainak kétharmada számolt be arról, hogy teljesen kifogyott az üzemanyagból.
Gordon Balmer, a PRA vezérigazgatója kedd este a BBC-nek elmondta: már vannak kezdeti jelei annak, hogy az ellátási válság a végéhez közeledik, egyre több tagvállalkozás jelzi, hogy most már kap pótlólagos üzemanyag-szállítmányokat.