Horvátország veszi át az Európai Unió soros elnökének tisztét

Hírek2020. jan. 1.MTI

2013-as uniós csatlakozása óta az ország először látja el ezt a fél évre szóló tisztséget, amelyet Finnországtól vesz át. Külön kihívás lesz a számára, hogy az Egyesült Királyság unióból való kiválásának folyamata a horvát elnökség alatt veszi kezdetét.

Horvátország veszi át szerdától az Európai Unió soros elnökségét. A horvát kormány Finnországtól veszi át a tisztséget, és Németországnak adja majd tovább 2020 júliusában.

2013-as uniós csatlakozása óta az ország először látja el ezt a fél évre szóló, rotációs alapon működő tisztséget. Külön kihívás lesz a számára, hogy

az Egyesült Királyság unióból való kiválásának folyamata a horvát elnökség alatt veszi kezdetét.A horvát kormány december végén véglegesítette "Erős Európa egy kihívásokkal teli világban" mottójú elnökség programját, amelyben az unió kiegyensúlyozott, fenntartható és inkluzív növekedésének szorgalmazását tűzte ki célul. Emellett a horvát elnökség azon dolgozik majd, hogy tovább építse az Európai Uniót a közös értékek, a demokrácia és a jogállamiság elvei mentén. Ugyancsak prioritásnak tartja Zágráb a hatékony és hiteles bővítési politika folytatását, amely a stabilitást és a biztonságot hivatott megszilárdítani az európai kontinensen.

"Az egyenetlen gazdasági fejlődés, az éghajlatváltozás, a növekvő migráció, a dezinformáció terjedése és a növekvő populizmus mai világunk kihívásai. Polgáraink ezekre a problémákra jogosan várják a megoldást, amelyet azonban csak egy erős Európa adhat meg nekik. Ebben az egységben van a legnagyobb erőnk" - emelik ki a horvát elnökség honlapján.
A horvát elnökség alatt mielőbbi megállapodást kell elérni az EU következő hosszú távú költségvetésével kapcsolatban is.

Andrej Plenkovic horvát kormányfő január 7-én Párizsban konzultál Emmanuel Macron francia elnökkel, majd két nappal később Charles Michel, az Európai Tanács elnöke érkezik Zágrábba. Január 10-én pedig az Európai Bizottság a horvát fővárosban tartja következő ülését.
Plenkovic ezután január 14-én mutatja be az Európai Parlamentben Horvátország soros EU-elnöki programját, majd január 16-án Berlinben Angela Merkel német kancellárral találkozik.
Az EU Tanácsának soros elnökségét előre meghatározott sorrendben látják el a tagállamok. A féléves elnöki periódusokat minden év júniusában és decemberében az Európai Tanács rendes ülései zárják le.