Hosszú idő lesz, mire a nemzetközi légiforgalom talpra áll

Hírek2021. máj. 27.Növekedés.hu

A Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) előrejelzése azt mutatja, hogy 2023-ra visszaállhat a járvány előtti utasforgalom. A pandémiát megelőző bővülési ütem elérésére azonban közép távon sem lehet egyelőre számítani. A 2030-ra korábban várt utasszám 7 százalékkal alacsonyabb, mint azt korábban becsülték.

A háromszáz légitársaságot tömörítő IATA (Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség) vezető közgazdásza, Brian Pearce az Airportal beszámolója szerint videokonferencián számolt be arról, hogy milyen forgalomra lehet számítani rövid- és középtávon.

Egyes légitársaságok teljesítménye régiók szerint nagyon eltérő: a belföldi forgalom Kínában és az Egyesült Államokban már az idén több utast kezelhet mint a járvány előtt, amihez közelít a brazil belföldi piac, ahol jövő év elejére elérhetik a járvány előtti szintet.

Az idén a globális utasforgalom a 2019-es 4 milliárdnak az 51 százaléka lehet az ismertetett prognózis szerint. Jövőre ez felkúszhat 88 százalékra. 2023-ban pedig várhatóan már meghaladja majd a járvány előtti szintet.

Középtávon – 2030-ra - globálisan 5,6 milliárd utassal számol az IATA, amely 7 százalékkal marad el attól, amit a járvány előtt becsültek. A lemaradást a most ismertetett prognózis szerint nem lehet behozni, mert az éves bővülési ráta 3,9 százalék körül várható, amely alacsonyabb, mint amit a járvány előtt becsültek. Ennek okai összefüggésben vannak az oltási programok alakulásáva, illetve azzal, hogy a gazdaságok várható teljesítményével.

Az IATA most úgy számol, hogy a második félévtől a nagyobb országok is megnyitják majd a határaikat, de Kína hozzállása továbbra sem világos álláspontjuk szerint, ahol egyelőre az egészségügyi dolgozók oltása sem teljeskorű.