Hosszú távú, stabil munkahelyekkel találkozhatunk a „Mi a pálya?” műszaki pályaválasztó fesztiválon

Hírek4 órájaMTI

Idén már 9. alkalommal szervezik meg a Mi a pálya? műszaki pályaválasztó fesztiválsorozatot, amely eddig országosan már több mint 60 ezer fiatalnak segített a pályaválasztásban. A roadshow szerdán Pécsen indult, november végéig Szegedre, Győrbe, Miskolcra, Debrecenbe, Székesfehérvárra és Budapestre látogat - közölte a Magyar Elektrotechnikai Egyesület (MEE) szerdán az MTI-vel.

Kiemelték, hogy az eseményen az ipari szereplők és az oktatási intézmények bevonásával, modern eszközökkel, interaktív, élmény alapú bemutatókon keresztül ismerhetik meg az érdeklődők a műszaki és informatikai szakmák izgalmas világát. Példaként említették, hogy számítógépes vasútépítő játékprogramok, hegesztő szimulátorok, asztali CNC és 3D modellek készítése és gyakorlati feladatok is várják a fiatalokat az élő show részeként.

A cél, hogy a pályaválasztás előtt állók kézzelfogható élmények alapján dönthessenek arról, hogy mely szakterület érdekli őket a leginkább.

Közölték, hogy idén először külön figyelmet kapnak a tanárok és pedagógusok, akiknek konzultációs lehetőséget biztosítanak a fesztivál szervezői a duális képzés lehetőségéről, felvételi eljárásokról és későbbi munkalehetőségekről.

Továbbá Budapesten egy harmadik nappal bővül a megjelenés, kifejezetten középiskolás diákoknak szervezve, hogy még több fiatal számára adjanak lehetőséget a fesztiválon való részvételre.

A közlemény idézte Gelencsér Lajost, a MEE elnökét, aki hangsúlyozta, hogy a Mi a pálya? - műszaki pályaválasztó fesztivál célja nem a közvetlen toborzás, hanem a fiatal generációk jövőbeni karrierjének előkészítése. A rendezvény és kísérő eseményei a jövő műszaki szakembereinek inspirálására és fejlesztésére összpontosítanak.

A kiemelt támogatók - E.ON Hungária Csoport, OPUS Energetika, MVM, MEKH, MÁV-Volán csoport - mellett a helyi önkormányzatok is részt vesznek a szervezésben.

A városok számára is fontos mind a diákság, mind a pedagógusok tájékoztatása, a lehetőségek bemutatása, és hogy a gyerekek az adott városban maradjanak, legyen reális jövőképük a leendő munkahelyeikről, tudásukat és szakértelmüket helyben kamatoztassák - írták a közleményben .