Így működik egy innovatív lengőajtó meghajtása

Hírek2021. szept. 17.Növekedés.hu

Az élet számos területén használnak lengőajtókat. Találkozhatsz ezzel a nyílászáró típussal a nagykereskedelmi üzletekben, repülőtereken, igazgatási és irodaépületekben, továbbá éttermekben, kávézókban, hotelekben és azok folyosóin egyaránt. Ha raktárban dolgozol, ott szintén láthattál már lengőajtót.

Lengőajtókat számos gyártó állít elő és forgalmaz. Mindegyikük más és más technológiát alkalmaz.

Most vizsgáljuk meg a record padlóba süllyesztett lengőajtó meghajtását!

Mitől olyan különleges ez a technológia?

A szóban forgó cég nem is egy, hanem rögtön kétféle padlóba süllyesztett kivitelt kínál. Ezek a modellek a C 90 SU és a C 127 elnevezést kapták.

A C 90 SU modell úgy lett megtervezve, hogy akár egy 600 kilós ajtót is képes legyen üzemeltetni. Beépített rozsdamentes acélház tartalmazza az integrált padló csapágyakat. Elektromechanikus rendszerből áll a meghajtóegység, méghozzá nagy teljesítményre képes fogaskerekekkel. Mindezek ellenére kijelenthető, hogy az erőátviteli zajszint meglehetősen alacsony.

Mi történik, ha áramszünet lép fel?

Joggal vetődik fel a kérdés, hogy mi történik, ha áramkimaradás esete forog fenn. Természetesen nem marad zárva ilyen esetben az ajtó, a vésznyitás lehetősége minden esetben adott. Így senkinek sem kell attól tartania, hogy tűz vagy bármilyen veszélyhelyzet esetén bent reked egy lengőajtóval felszerelt helyiségben.

A vésznyitás során az egyes ajtószárnyakat különösebb erőfeszítés nélkül lehet mozgatni. Így akár nők, idősek vagy gyermekek is képesek ezt a feladatot végrehajtani abban az esetben, ha hosszú ideig tart az áramszünet, és a normál módon nem lehet kinyitni a lengőajtót.

Miért nagyszerű a padlóba süllyesztett meghajtó?

A record általánosságban véve törekszik arra, hogy olyan meghajtással lássa el az ajtóit, amelyek rejtve maradnak. Létezik forgószárnyú ajtókhoz kialakított padló alatti meghajtójuk is, amely kiállta az idő próbáját, erős ám ugyanakkor zajtalanul működik.

Ezek a technológiák könnyűszerrel mozgatják a több száz kilós ajtókat, ráadásul meglehetősen dinamikusan és csendesen. Valljuk be, a meghajtók nem azok az elemek az ajtón, amelyeket szívesen nézegetünk, ugyanakkor szükségesek. Azzal, hogy elrejtik az ajtómeghajtókat, sokkal igényesebb hatás kelthető, és jobban beleilleszthető egy modern épületbe, legyen az akár egy fiatalos kávézó vagy egy modern stílusú, közösségi funkciókat ellátó épület.

A karbantartás kapcsán nem kell aggódni, akár a padlóba süllyeszthető, akár a padlóba épített rendszerek könnyen karbantarthatóak. Igaz ez még akkor is, ha akár padlóburkolattal fedik az adott meghajtót. Egy ügyes burkolónak elegendő az adott burkolóelemeket kiemelnie, és máris hozzá lehet férni a szerkezethez.(X)