Hogyan lett a demokráciaexportból fegyverexport Afganisztánban? - podcast

Elemzések2021. szept. 17.Sz.A.

Nemzet, illetve nemzetállam kialakulása nélkül nem lehetett sem demokráciát, sem működőképes államot megszervezni Afganisztánban, ahol az otthagyott fegyverek miatt leginkább a fegyverek exportja sikerült - többek között erről volt szó a Trend FM műsorában.

Az iraki hatalomátadással összehasonlítva is több alapvető hibát vétett a NATO, és elsősorban az Egyesült Államok Afganisztánban. A washingtoni külpolitika legfontosabb tévedése, hogy nem vette figyelembe: Afganisztánban soha nem működött központi állam, sem modern nemzetállam, sem afgán néptudat nem alakult ki, ezért nem is lehetett a kabuli kormány támogatásával az egész országban közigazgatást kiépíteni.

Az amerikaiak afganisztáni jelenléte mögött fokozatosan csökkent a belpolitikai támogatás, ezzel párhuzamosan azonban nem sikerült életképes kivonulási stratégiát megalkotni, az evakuálás sorrendjét pedig súlyosan elhibázták.

Az amerikai fegyvergyárak lettek a legnagyobb nyertesei az afganisztáni 20 éves háborúnak, az országban most kényszerűen otthagyott fegyverekre több százmilliárd dollárt költött el az USA, ezeket most a tálib vezetés használhatja. Többek között erről, és az afgán-amerikai vezetéshez fűződő korrupciós esetekről beszélt Szabó Anna, a növekedés.hu vezető szerkesztője a Trend Fm műsorában.