Így néztek ki a legelső hazai rendszámok

Hírek2022. júl. 1.Növekedés.hu

Mától adják ki elsőket az új formátumú, négy betű, három számos karakterkészletű, címeres rendszámokból. A Közlekedési Múzeum gyűjteményéből mutatunk be néhányat a legelső típusú magyar rendszámokból a 20. század elejéről - olvasható a Technológiai és Ipari Minisztérium közleményében.

Az intézmény történeti fényképek gyűjteményében megtalálható legrégebbi rendszámos felvételen egy postai célokra használt Csonka-féle gépkocsi látható 1908-ból. A jármű még folyószámos táblát kapott, amelyeket 1910 után váltottak fel az új rendszer szerint kiosztott rendszámokkal. A válogatásban leggyakrabban római számos jelzések tűnnek fel, az ezekkel felszerelt autók mind budapestiek.

Az egyetlen B betűs pedig Pest-Pilis-Solt-Kiskun vármegyei, a viharvert fotón Benz, Berliet, Daimler személygépkocsik állnak a Royal Automobile Garage-ban - olvasható Vitézy Dávid Facebook-bejegyzésében.


A 2022. július elsejétől forgalomba helyezett gépjárművek már újfajta rendszámtáblákat kapnak. A hatósági jelzés a latin ábécé szerinti két magánhangzóból vagy két mássalhangzóból – kivéve a cs, gy, ly, ny, sz, ty, zs betűkombinációkat –, majd újabb két betűjelből, végül három számjegyből áll.
 
 
A rendszámtáblákon új elemként jelenik meg Magyarország címere, mellette az európai zászlót jelképező kék mezőben tizenkét sárga csillag látható fehér H betű jelzéssel.
 
Képek forrása: Vitézy Dávid Facebook-bejegyzése.
 
Az új rendszámok pedig így néznek ki: