Véget ért egy korszak - lekapcsolták a hálózatot, ami valaha megváltoztatta a mobilinternetezést

Hírek2022. júl. 1.D.F.D.

Véget ért egy korszak a hazai mobilhálózatok történetében. Lekapcsolta a 3G szolgáltatását a Magyar Telekom. A hálózatot, amely valaha elhozta a gyors mobilinternetezés korát, már szinte senki nem használta az országban. A Telekom ügyfelei persze nem maradnak szolgáltatás nélkül, közel az egész országot lefedi a vállalat modern 4G hálózata és már az 5G is egyre több településen elérhető. Aki eddig nem cserélte le az öreg telefonját, most állami támogatást kaphat hozzá.

Szinte senki nem használta már

Július 1-től már sehol az országban nem érhető el a Telekom 3G hálózata. A szolgáltató a hálózat kihasználatlansága miatt döntött a lekapcsolás mellett, hiszen ügyfélkörét tekintve a teljes hangforgalom 2,3%-a, az adatforgalomnak pedig mindössze 0,84%-a zajlott már csak ezen hálózaton - derült ki a Magyar Telekom közleményéből.

Az ügyfelek természetesen nem maradnak szolgáltatás nélkül ezt követően sem: a közel országos lefedettségű, a korábbi technológiáknál jobb ügyfélélményt nyújtó 4G hálózat továbbra is az ügyfelek rendelkezésére áll mind a hang-, mind az adatforgalom céljára. A legfeljebb 3G-képes készülékkel rendelkező ügyfelek hangforgalmát a meglévő 2G hálózat tudja átvenni.

Új technológiáknak adja át a helyét

Lubor Zatko, a Magyar Telekom műszaki vezérigazgató-helyettese így nyilatkozott:

A 3G hálózat lekapcsolása egy logikus lépés a mobiltechnológia fejlődésében. Fontos látni, hogy a változással nem elveszünk valamit az ügyfelektől, hanem a korszerűbb technológia segítségével jobb minőségű szolgáltatást érhetnek el azzal, hogy átváltanak a 4G/5G hálózatokra. Egy másik pozitív hozadéka a technológiaváltásnak és az ahhoz kapcsolódó kommunikációnak, hogy olyan ügyfeleket is elértünk, akik eddig csak nyomógombos telefont használtak, és kevésbé voltak fogékonyak a digitalizáció nyújtotta lehetőségekre.

Javítja az ország versenyképességét

Napjainkban az okostelefon a mindennapi kapcsolattartás alapvető eszköze lett, amely egyre kevésbé a telefonálás, és egyre nagyobb mértékben a tájékozódás, online kapcsolattartás, kommunikáció, szórakozás, a munka és a tanulás fontos eszköze is egyben - fogalmazott Kollár Péter, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Frekvencia- és Azonosítógazdálkodási Főosztályának vezetője.

A gyors és megbízható adatforgalmat biztosító 4G-hálózatok üzemeltetése és a további fejlődést kínáló 5G-hálózatok bevezetése, a sikeres digitális átalakulás megkerülhetetlen az ország versenyképességét illetően. Mindehhez a szolgáltatók, az állami szereplők, az egyetemi szféra, szakmai szervezetek és a piac együttműködésére van szükség. A 3G kivezetés megvalósítása fontos mérföldkő a digitalizációs folyamatban, egyben örömteli példa az együttműködésre.

- húzta alá.

A 4G és az 5G környezetbarátabb

A vállalat döntésében nem elhanyagolható a környezetvédelmi szempont sem: tekintettel a 2G/4G közel országos lefedettségére egy redundáns hálózat, az alig használt 3G lekapcsolása mindenképpen energiamegtakarítást jelent. Ráadásul a korszerűbb technológiák hatékonysága jobb, az 1 byte eljuttatására fordított energia jelentősen csökkent az elmúlt időszakban, hiszen a 4G esetén ez csak kb. ötöde a 3G-nél szükséges energiának. Emellett a korlátos frekvenciakészlet szempontjából hatékonyabb kihasználást jelent, ha a 3G lekapcsolása következtében felszabaduló sávokat a korszerűbb 4G/5G szolgáltatásra lehet használni.

Értesítették az ügyfeleket

A lekapcsolás előtt a Telekom több körben, SMS-ben kereste meg azon ügyfeleit, akiket a változás leginkább érinttet. Aki régebbi, több éves készülékkel rendelkezik, és még nem tette meg, annak érdemes ellenőriznie, hogy SIM-kártyája és készüléke 4G-képes-e, és hogy készülékbeállítása támogatja a 4G/5G hálózat használatát. Ehhez a Telekom praktikus segítséget nyújt weboldalán.

Támogatás jár a mobilcserére

Aki 4G- vagy 5G-képes készülékre cserélné 3G-s telefonját, annak érdemes kihasználnia az NMHH (Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság) Netre fel! mobilkészülékcsere-támogatási programjában igényelhető bruttó 20 ezer forintos támogatást, amely a Telekom üzleteiben is kérhető.

Folyamatosan nő az 5G lefedettség

Tekintettel az adatfelhasználás intenzív növekedésére (2022 első negyedévében az átlagos havi használat elérte a 8,7 GB-ot, ami az előző év azonos időszakához képest 30%-kos növekedést jelent), a Magyar Telekom idén is folytatja a 2020-ban elindított, több éves hálózatmodernizációs programját, amelyben partnere az Ericsson Magyarország. A korszerűsítés célja a szolgáltatásminőség fenntartása és fejlesztése, valamint a kapacitásnövelés. A hálózatmodernizáció és az annak során használt 5G-képes eszközök fontos előfeltételei az 5G hálózat földrajzi kiterjesztésének középtávon.

A Telekom 5G szolgáltatása a következő területeken érhető el:

  • Budapest
  • Budaörs
  • Zalaegerszeg
  • Debrecen
  • Szeged
  • Kecskemét
  • Szombathely
  • Győr
  • továbbá 28 Balaton parti település

Az 5G hálózat lakosságra vetített, kültéri lefedettsége a fővárosban 33 százalék, országosan pedig 10,6 százalék.

Jelentős beruházásokat valósít meg a Telekom

A modernizáció részeként korszerűsítik a mobilkommunikációs bázisállomásokat, ez nemcsak az aktív és passzív rádiótechnikai eszközöket érinti, hanem az azok elhelyezéséhez és működéséhez szüksége teljes infrastruktúrát is magába foglalja. A szolgáltató ezzel olyan technológiai képességeket teremt, amelyek lehetőséget adnak akár azonnali, akár későbbi szolgáltatásbővítésre az adott állomásokon és országosan. Nagy előnye a korszerűbb hálózatnak a rugalmassága, az ügyféligényekre való gyorsabb és testreszabottabb reagálás képessége.

A Magyar Telekom egyébként az elmúlt 6 évben több mint 300 milliárd forintot költött Magyarországon mobil- és vezetékes hálózatainak az infrastruktúrafejlesztésére.