IMF: V-alakú kilábalás várható Európában

Hírek2021. ápr. 15.Növekedés.hu

Az európai gazdaság felépülésének mintája V-betűre emlékeztethet majd - állítja az IMF legutóbbi növekedési előrejelzésében, melyet az Euronews szemlézett.

De még ez is csak bizonyos körülmények esetén válik lehetségessé, különösképpen akkor, ha felgyorsul az oltási ütem. Ha ez megvalósul, akkor a növekedés akár a 4,5 százalékot is elérheti idén- írta meg az Euronews a IMF tanulmányára hivatkozva. 

Az elemzés szerint Európában idén 4,5 százalékkal növekedhet a gazdaság, és amennyiben az átoltottság jól halad, jövőre további 3,9 százalékos GDP növekedés prognosztizálható, így jövőre kerülhet vissza a pandémia előtti teljesítmény szintje.

Európa gazdasági növekedési kilátásai az idén áprilisi, az IMF tavaly januári World Economic Outlook (WEO) előrejelzés szerint, illetve az átlagosan a GDP 3 %-át kitevő pénzügyi támogatás mellett (IMF becslés)

De mi lesz akkor, ha nem gyorsul fel az oltási ütem? Mekkora mértékben halaszthatja el ez a gazdaság magához térését és a növekedést?

"Az év elején Európában lassú oltási kampányt láttunk, de most gyorsulást tapasztalunk"

- mondta el az IMF Európai Részlegének vezetője, Alfred Kammer, a tanulmány szerzője.

Azt várjuk, hogy a célokat, amelyeket az európai országok saját maguk elé állítottak, teljesíteni fogják. Nem tudjuk, mi fog történni a mutációkkal, sem az oltások elfogadottságával. Még mindig sok a bizonytalanság. Létezik számos program Európában, amely a munkahelyek megtartását célozta, és amelyek a csúcson mintegy 68 millió álláshelyet védtek meg. Ugyanakkor rengeteg állás elveszett, és nem is keletkezik újra - hangsúlyozta a gazdasági szerkesztő.

"Át kell állnunk arra, hogy abban támogassuk a dolgozókat: egyik állásból a másikba tudjanak átlépni, a hanyatló szektorokból a bővülő szektorokba. Ehhez talán kormányzati támogatásokra lesz szükség, amelyekhez újratanulási folyamat és privát befektetések is kellenek majd. Ez utóbbi ugyanis csökkent a válság alatt, és ösztönzésre van szükség ahhoz, hogy a magánbefektetések újraéledjenek."