Lemondott Palkovics László, már meg is van az utódja

Hírek2022. nov. 9.Növekedés.hu

Az Index információi szerint lemondott Palkovics László technológiai és ipari miniszter. A lap úgy tudja, hogy a tárcavezető távozásának hátterében az áll, hogy a kormányfő megváltoztatná a minisztériumi struktúrát, az energetika kikerülne a tárcától.

Az Index információi szerint a minisztériumban már kihirdették a miniszter távozását, a tárca vezetőjének 

A lap értesülései szerint a miniszterelnök támogatta Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter javaslatát, amelyben egy külön energetikai minisztérium felállítására tett javaslatot, amivel a Technológiai és Ipari Minisztérium hatás- és feladatköre jelentősen megváltozna. 

A TIM-től elkerülhet a közlekedés is, és Palkovics László nem vállalta, hogy egy karcsúsított minisztériumot vezessen. A közlekedés felügyelete átkerülhet Lázár János irányítása alá. 

Palkovics László 2014 óta volt az Orbán-kormány tagja. A Széchenyi-díjas gépészmérnök 2014-től az Emberi Erőforrások Minisztériuma felsőoktatásért felelős államtitkára volt, 2016-tól átvette a közoktatási feladatokat is. A negyedik Orbán-kormányban az újonnan létrejött Innovációs és Technológiai Minisztériumot vezette.

Az Index információi szerint at új energetikai tárcát Lantos Csaba vezetheti. Az 1962-es születésű közgazdász 1989 és 2000 között a Creditanstalt csoportnál az értékpapír-kereskedelmet irányította és a befektetési alapkezelőt is vezette, 1997-től az egész csoportot irányító befektetési bank (a CA IB Értékpapír Rt.) vezérigazgatója. 2000 augusztusától 2007-ig az OTP Bank vezérigazgató-helyetteseként dolgozott. 1990 és 2002 között tagja volt a Budapesti Értéktőzsde tőzsdetanácsának.

Lantos Csaba

A Széll Kálmán Alapítvány kuratóriumának tagja, volt elnöke. 2009-től a MET Holding AG elnöke, 2010-től a Richter Gedeon Nyrt. igazgatósági tagja. A Lantos Vagyonkezelő irányítója, 2021 óta a Szegedi Tudományegyetemért Alapítvány kuratóriumi tagja.
2021 óta a 4iG Nyrt. igazgatósága által létrehozott új stratégiai tanácsadói grémium tagja. 

- A Miniszterelnökség tájékoztatni fogja a nyilvánosságot, amennyiben a kormány szerkezetében változás történik - írta a Miniszterelnökség szerdán közleményben, amelyet a Palkovics László technológiai és ipari miniszter lemondásával kapcsolatos sajtóhírekre reagálva juttatott el az MTI-hez.

"A kormány tagjairól a miniszterelnök dönt, amennyiben a kormány szerkezetében változás történik, arról a nyilvánosságot tájékoztatni fogjuk" - olvasható a közleményben.