Indul a „dieselgate-per” Londonban

Hírek2019. dec. 3.Növekedés.hu

Több tízezer brit autótulajdonos indított csoportos pert a Volkswagen ellen a szennyezőanyag-kibocsátási adatokat meghamísító szoftverek miatt.

A 2015-ben kirobbant botrány ügyében már több bírósági ítélet született, amelyek miatt a Volkswagennek 30 milliárd eurót kellett fizetnie. A német autógyártó szerint világszerte mintegy 11 millió autóban működhetett a vitatott szoftver, ebből 1,2 millió van brit tulajdonban.

Az eljárás meg fogja állapítani, hogy a Volkswagen valóban beépített-e „csaló készüléket” az érintett járművekbe. Ez jelentős mérföldkő abban a folyamatban, amelynek során ügyfeleink az Egyesült Királyságban felelősségre kívánják vonni az autógyártót

– mondta Gareth Pope, a Slater and Gordon ügyvédi iroda vezetője. Az iroda több mint 70 000 Volkswagen-vásárlót képvisel.

A High Court bíráinak két kérdést kell tisztázniuk. Egyrészt, hogy a járművekben működő szoftver az EU-előírások szerint valóban „csaló” készülék-e, másrészt azt, hogy a High Court számára irányadó-e a német közlekedési hatóság álláspontja, amely éppen ezt állapította meg.

A Volkswagen álláspontja szerint mindkét kérdésre nemleges a válasz. „A Volkswagen csoport védeni fogja az álláspontját a londoni High Court előtt – áll a cég közleményében. – A felpereseket semmilyen kár nem érte, a járművekben nem működött törvénybe ütköző csaló berendezés.”

Az Egyesült Államokban a Volkswagen 25 milliárd dollárt fizetett az autótulajdonosok, környezetvédelmi szervek és forgalmazók által indított eljárások nyomán, és 500 ezer gépjármű visszavásárlására is ajánlatot tett. Európában ilyen egyezség nem született, a cég szoftverfrissítést ajánlott.