Innovációs pályázat indul a hazai mikro-, kis- és középvállalkozások számára

Hírek2024. máj. 16.MTI

Elindult a kkv-k innovációs képességeinek támogatását célzó GINOP Plusz pályázat társadalmi egyeztetése, az észrevételeket és a javaslatokat május 26-ig várják - jelentette be a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) felsőoktatásért, innovációért, szakképzésért és felnőttképzésért felelős államtitkára.

Hankó Balázs elmondta, hogy a

75 milliárd forint keretösszeggel,

európai uniós társfinanszírozással megvalósítani tervezett új pályázat a hazai mikro-, kis- és középvállalkozások (kkv) innovációs képességeit támogatja.

Az idén 40 milliárd forint lesz pályázható, projektenként 20 és 50 millió forint közötti támogatással.

Az államtitkár jelezte, hogy Magyarországon jelenleg a kkv-k harmada végez innovációs tevékenységet, a cél elérni az ötven százalékot.

Hankó Balázs hangsúlyozta, hogy az innovációban három területen kell fejlődni: több szabadalom, több védjegy és brand kell; több innovátor kis- és középvállalkozásra, valamint még több kutató-fejlesztőre van szükség.

Háromezerrel több innovátor kkv-ra van szükség 2030-ig, ezért is kívánják támogatni a magyar kkv-k innovációs képességét - mondta. Hozzátette, hogy a most induló, a kkv-kat innovációra inspiráló program ezer kkv esetében teszi azt lehetővé, hogy folyamatinnovációt vigyenek véghez.

Hankó Balázs kitért arra, hogy jó irányba változott a felsőoktatás, a szakképzés, és jó irányba megy az innováció és a felnőttképzés is. Jó az irány - mondta, hozzátéve: 2030-ra azt szeretnék elérni, hogy Magyarország legyen Európa tíz legjobb innovátora között, továbbá legyen egy magyar egyetem a világ 100 legjobb felsőoktatási intézménye között és legalább három Európa 100 legjobbja között.

Azt is szeretnék, ha a szakképzés nemcsak európai, hanem világszinten is jelentőset lépne előre, a felnőttképzésben pedig az a cél, hogy tízből heten vegyenek részt olyan felnőttképzésben, amely a magyar gazdaság, a magyar foglalkoztatók érdekeit képviseli.

A vállalkozói nap rendezvényén felszólalt Kolozs Csaba, a GDL Pelikán Egyesület polgármester-jelöltje, aki hangsúlyozta: ahhoz, hogy Gödöllő a meglévő kivételes adottságából profitálni tudjon, stratégiai partnerségre kell törekedni az itt lévő vállalkozásokkal, de mindenkivel, aki ebben szeretne részt venni.