Ipari és építőipari adatokat közölnek a jövő héten

Hírek2022. júl. 10.MTI

Több statisztika is megjelenik a jövő héten, közöttük lesz az ipari termelés májusi részletes adata, vagy az építőipar májusi és első öthavi teljesítménye.

Szerdán közli a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) az ipari termelés májusi részletes adatait második becslése alapján. A július 6-án kiadott első becslés szerint májusban az ipari termelés volumene 9,4 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit az áprilisi 3,1 százalékos emelkedés után. Munkanaphatástól megtisztítva a termelés 3,4 százalékkal emelkedett, mivel idén májusban kettővel több munkanap volt, mint az előző év azonos hónapjában. Áprilishoz mérten 1,4 százalékkal nőtt a szezonálisan és munkanappal kiigazított ipari kibocsátás.

A termelés növekedéséhez a feldolgozóipari alágak többsége hozzájárult. A legnagyobb súlyú alágakban is emelkedett a termelés volumene az egy évvel korábbihoz képest: a járműgyártás kisebb, a számítógép, elektronikai, optikai termék, illetve az élelmiszer, ital és dohánytermék gyártása nagyobb mértékben nőtt. Az év első öt hónapjában 5,9 százalékkal nagyobb volt a termelés mint a múlt év azonos időszakában.

Pénteken jelenik meg az építőipar májusi és első öthavi teljesítményéről szóló statisztika. Áprilisban az építőipari termelés 3,2 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit, a márciusinál 5,9 százalékkal kisebb volt a szezonálisan és munkanaphatással kiigazított adatok szerint. Az épületek építése 1,2 százalékkal csökkent a februári 50,1 és a márciusi 10,6 százalékos emelkedés után, az egyéb építmények építése 11,4 százalékkal nőtt, hajszálra ugyanúgy, mint márciusban.

Az építőipari ágazatok közül az épületek építésében 12,8 százalékkal csökkent a termelés. Ugyanakkor az egyéb építmények építése 9,5, a speciális szaképítés 13,2 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. A megkötött új szerződések volumene 33,9 százalékkal, ezen belül a magasépítési szerződéseké 43,4 százalékkal, a mélyépítésre vonatkozóké 25,2 százalékkal nagyobb volt a tavaly áprilisinál.

Az építőipari vállalkozások április végi szerződésállományának volumene 8,0 százalékkal nagyobb volt az egy évvel korábbinál. Az épületek építésére vonatkozó szerződések volumene 8,8 százalékkal csökkent, az egyéb építményeké 20,6 százalékkal nőtt. Az év első négy hónapjában az építőipar termelése 12,1 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest.