Irán hetekre lehet attól, hogy az atombombához szükséges mennyiségű hasadóanyagot állítson elő

Hírek2021. aug. 4.MTI, Shiri Zsuzsa, Jeruzsálem

Beni Ganz izraeli védelmi miniszter szerint Irán hetekre van attól, hogy az atombombához szükséges mennyiségű hasadóanyagot állítson elő - jelentette a Háárec című újság hírportálja.

Ganz szerint Irán megszegte a 2015 -ös nukleáris egyezményben meghatározott összes irányelvet, és körülbelül 10 hétre van szüksége az atomfegyverhez nélkülözhetetlen minőségű hasadóanyagok előállításához.

A védelmi miniszter az ENSZ Biztonsági Tanácsában részt vevő országok nagyköveteivel tartott találkozóján beszélt, melyet a két emberéletet követelő, izraeli működtetésű teherhajó ellen Omán térségében elkövetett támadás miatt hívtak össze.

Ganz az iráni Forradalmi Gárda két magas rangú tagját, a drón-hadviselést irányító Szaid Ardzsanit, és a légierőt vezető Amir Ali Hadzsizadét nevezte meg felelősnek a Mercer Street nevű hajó elleni támadásért, amelyben meghalt a legénység két tagja, egy brit és egy román állampolgár. Izrael, Románia, Nagy -Britannia és az Egyesült Államok Iránt okolja az incidensért, de Teherán tagadja, hogy köze lenne hozzá.

Az izraeli politikus szerint Irán megszegte a korábbi nukleáris egyezményben meghatározott határértékeket,

és Teherán ismét bebizonyította, hogy olyan nemzetközi és regionális kihívást jelent, amely Izraelt is fenyegeti. Ganz hangsúlyozta, hogy Irán több tucat terrorcselekményért felelős a Közel-Keleten, és milíciákat működtet Jemenben, Irakban és más országokban.

A 2015-ös nemzetközi megállapodás értelmében Teherán korlátozta atomprogramját, cserébe a nemzetközi közösség feloldotta az Iránt sújtó szankciók nagy részét. Donald Trump előző amerikai elnök viszont kilépett a megállapodásból, és visszaállította a büntetőintézkedéseket. Válaszul Teherán is fokozatosan felmondta a szerződésből fakadó kötelezettségeit.

Az újabb egyezményről folytatott, áprilisban megkezdett megbeszéléseket júniusban felfüggesztették,

miután a keményvonalas Ebrahím Raiszi megnyerte az iráni elnökválasztást, és egyelőre nincs kitűzve a folytatás időpontja. Az izraeli védelmi miniszter egy nappal Raiszi beiktatása előtt beszélt Teherán nukleáris fejlesztéseiről.