NKFIH: több mint 330 kutató és kutatócsoport nyert 12 milliárd forint támogatást

Hírek2021. aug. 4.Növekedés.hu

Több mint 330 kutató és kutatócsoport nyert összesen 12 milliárd forint támogatást az elkövetkező 3 vagy 4 évre a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal által meghirdetett alapkutatási pályázatokon. Az egyéni kutatókat és kutatócsoportokat megcélzó, úgynevezett OTKA-típusú programok a legkülönbözőbb kutatói kezdeményezésű projektek finanszírozásával, három pályázati kategóriában segítik a hazai tudományos élet legkiválóbb kutatóinak szakmai fejlődését, eredményeit és nemzetközi elismertségét.

Idén három kategóriában összesen 1338 érvényes pályázat érkezett 46,6 milliárd forintnyi támogatási igénnyel. A kutatói életpálya elején álló – a tudományos fokozatot legfeljebb 12 éve megszerzett – pályázók számára a Posztdoktori kiválósági program és a Fiatal kutatói kiválósági program kategóriájában idén összesen 5,7 milliárd forint állt rendelkezésre, és ebből 180 projekt nyert támogatást.

A Kutatási témapályázat alprogramban a már tapasztaltabb kutatók és az általuk vezetett kutatócsoportok igényelhettek támogatást sikeres alapkutatási témájuk továbbviteléhez, vagy éppen új, ígéretes témák kidolgozásához.

Ebben a kategóriában 157 projekt indulhat el, összesen 6,3 milliárd forint támogatással. Az OTKA-program foglalja magába a nemzetközi – kétoldalú magyar-osztrák és magyar-szlovén – kutatói együttműködésben megvalósuló projektekre igényelhető támogatásokat is, de ezek eredményhirdetése csak a társfinanszírozó külföldi partnerintézmény döntése után várható. Ez a közeli jövőben további 900 millió forinttal támogatja majd a hazai kutatói közösséget.

A koronavírus okozta válsághelyzetben is tovább nőtt a kutatói életpálya különböző szakaszaira kiírt OTKA-pályázatok keretösszege, hiszen a kutatások támogatására minden eddiginél nagyobb szükség van.

Míg 2019-ben mintegy 9,5 milliárd, idén már közel 12 milliárd forint támogatja a kutatási témapályázatokat, valamint a posztdoktorok és a fiatal kutatók kiválóságát.

A kutatók pályázói kedve évek óta töretlenül emelkedik, idén csaknem négyszeres volt a túljelentkezés az OTKA-programokra. Ezen belül a kutatói utánpótlást jelentő fiatalabb generációk is egyre aktívabbak, 2018-hoz képest 50%-kal nőtt a posztdoktori és fiatal kutatói pályázatok száma.

A nyertesek 39%-a 40 év alatti, köztük a legfiatalabb 29 éves.

A pályázatok értékelése a hagyományoknak megfelelően többszintű eljárásban, egyéni bírálók és szakértői testületek bevonásával történt. Az értékelésben főszerepet játszott a benyújtott projekt tudományos jelentősége, újszerűsége, várható eredményei, az eredmények tudományos és társadalmi hasznosítása, emellett a korábbi kutatói teljesítmény, a publikációk számával és idézettségével mérhető tudományos eredmények is sokat nyomtak a latban.

A bírálói munkát a tavaly kísérleti jelleggel először alkalmazott tudománymetriai rendszer is segítette, amely a publikációs adatbázisok – kiemelten a Magyar Tudományos Művek Tára – alapján ad objektív képet az egyes pályázók publikációs teljesítményéről, figyelembe véve az adott kutató életkorát és tudományterületét is.

A 2021. szeptember 1. és december 1. között induló nyertes projektek egyszerűsített adminisztrációval, rugalmasabb költségelszámolással valósulhatnak meg, annak érdekében, hogy a kutatók elsősorban a kutatási eredményekre koncentrálhassanak, és minél hatékonyabban használhassák fel erőforrásaikat. Cserébe a támogatott projekteknek nagy hangsúlyt kell fektetniük a publikációs teljesítményre és a támogatással elért eredmények láthatóságára, az „open access” nemzetközi normái szerinti nyílt, térítésmentes hozzáférés biztosításával.