Irán megsemmisíti az agresszorokat - itt a teheráni válasz az amerikai katonák érkezésére

Hírek2019. szept. 21.MTI, Növekedés.hu

Donald Trump amerikai elnök jóváhagyta, hogy az USA katonákat küldjön Szaúd-Arábiába, illetve új szankciókat jelentett be Irán ellen. "Teherán minden agresszort megsemmisít, és megtorolja az ország elleni bármilyen támadást" - mondta a Forradalmi Gárda vezetője.

Irán bármelyik országot megsemmisíti, amely megtámadná a területét - jelentette be szombaton az iráni Forradalmi Gárda egyik vezetője. 
Mindez válasz volt arra, hogy pénteken Donald Trump amerikai elnök jóváhagyta, hogy az Egyesült Államok katonákat küldjön Szaúd-Arábiába a légvédelem erősítése végett - jelentette be pénteken este az amerikai védelmi minisztérium. A közlés szerint nem több ezer főről, hanem csak kisebb létszámról van szó, és az amerikai katonák feladata elsősorban védelmi jellegű.

Újabb szankciókat jelentett be az amerikai elnök Irán ellen pénteken. Donald Trump most a perzsa állam központi bankját és szuverén alapját büntette meg. Az amerikai elnök a Fehér Ház Ovális Irodájában jelentette be, hogy az "egy országra valaha kirótt legszigorúbb büntető intézkedéseket" foganatosítja Teherán ellen a "terrorizmus finanszírozásáért".

"Éppen most szabtuk ki a szankciókat Irán nemzeti bankja ellen" - fogalmazott Donald Trump.


Az elnök már szerdán jelezte, hogy utasítást adott Steve Mnuchin pénzügyminiszternek az Irán elleni szankciók lényeges növelésére.
Az újabb szankciók bejelentésére azt követően került sor, hogy a múlt szombaton dróntámadás érte Szaúd-Arábia olajlétesítményeit. A támadásért a felelősséget a jemeni húszik vállalták, de az amerikai kormányzat Iránt vádolta. Jóllehet, Donald Trump tartózkodott attól, hogy Teheránt nevezze meg az akció elkövetőjeként, Mike Pompeo, az amerikai diplomácia vezetője többször is megvádolta a perzsa vezetést.

A büntető intézkedések az iráni nemzeti bank és szuverén alap jövedelmi forrásait zárják el. Amerikai álláspont szerint Teherán dollármilliárdokkal segíti az iszlám Forradalmi Gárdát és annak különleges egységét, az Al-Kudsz alakulatot, amelyet rendszeresen bevetnek a Közel-Kelet konfliktusaiban.

A döntés előzménye, hogy egy hete súlyos légi csapás érte Szaúd-Arábia olajiparának két fontos létesítményét, amely miatt a sivatagi királyság olajfinomító kapacitása átmenetileg kevesebb mint a felére csökkent. A szaúdi légvédelem lényegében csődöt mondott a drónokkal és/vagy cirkáló rakétákkal végrehajtott légitámadás elhárításában.

A szaúdi olajtermelés csökkenésének hírére az olaj ára egy napon belül 11 százalékkal emelkedett, ilyen gyors drágulásra évtizedek óta nem volt példa.