Ismertette az idei világgazdasági kilátásokat az IMF

Hírek2024. ápr. 16.MTI

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) szerint összességében minimálisan javultak a világgazdaság idei kilátásai a szervezet előző, januári előrejelzése óta.

Az IMF kedden ismertetett Világgazdasági kilátások (World Economic Outlook, WEO) felülvizsgált prognózisa szerint idén a világ egészére számolt bruttó hazai termék (GDP)

3,2 százalékkal nő a januárban várt 3,1 százalékkal szemben,

a jövő évi GDP-növekedést továbbra is 3,2 százalékra várja a szervezet.

Tavaly 3,2 százalékkal nőtt a világgazdaság.

A januári, 1,5 százalékos becsléséhez képest

1,7 százalékra javította a fejlett országok idei növekedésére vonatkozó várakozását a valutaalap,

miközben a jövő évi adatot 1,8 százalékon tartotta. Az országcsoport hazai összterméke 1,6 százalékkal nőtt tavaly.

Az euróövezetben a tavalyi 0,4 százalékos GDP-növekedés után idén 0,8 százalékos bővülést vár az IMF, 0,1 százalékponttal alacsonyabbat a januári prognózisban jelzettnél, 2025-ben pedig 1,5 százalékost az év elején becsült 1,7 százalék helyett.

Németország idei növekedési prognózisát 0,3 százalékponttal, 0,2 százalékra rontotta az IMF,

a jövő évit pedig ugyancsak 0,3 százalékponttal, 1,3 százalékra fogta vissza. A német GDP tavaly 0,3 százalékkal csökkent.

Az amerikai gazdaság kilátásaival kapcsolatban derűlátóbb az IMF januárhoz képest: az idei GDP-növekedési előrejelzését 

0,6 százalékponttal, 2,7 százalékra, a jövő évit pedig 0,2 százalékponttal, 1,9 százalékra javította. Az amerikai GDP tavaly 2,5 százalékkal nőtt.

A fejlődő országokban idén és jövőre egyaránt 4,2 százalékos növekedést vár az IMF.

Az idei prognózist 0,1 százalékponttal javították, a jövő évit viszont változatlan szinten tartották a jelentés összeállítói. Az országcsoport GDP-je 4,3 százalékkal bővült tavaly.

Az IMF nem módosította Kína idei és jövő évi növekedésével kapcsolatos előrejelzését januárhoz képest, az ideit 4,6 százalékon, a jövő évit 4,1 százalékon tartotta. Kína gazdasága tavaly 5,2 százalékkal nőtt.

India idei gazdasági növekedése nagyobb lehet a januárban vártnál, a bővülés jócskán meghaladja majd a kínait. Az idei GDP-növekedési kilátást 0,3 százalékponttal, 6,8 százalékra javította fel az IMF, amely a jövő évi előrejelzésén nem változtatott, azt 6,5 százalékon tartotta, miután a tavalyi növekedés 7,8 százalék volt.

Oroszország GDP-je idén 3,2 százalékkal nőhet a januárban várt 2,6 százalék helyett,

jövőre pedig 1,8 százalék lehet a gazdasági növekedés a januárban becsült 1,1 százalék helyett. Az orosz GDP tavaly 3,6 százalékkal nőtt.

A világkereskedelmi forgalom tavaly 0,3 százalékkal bővült, az IMF prognózisa szerint idén 3 százalékkal, jövőre 3,3 százalékkal nő. Januári becsléséhez képest az idei és a jövő évi forgalom alakulásával kapcsolatos adatot 0,3 százalékponttal rontotta.

A Brent, a Dubai Fateh és az amerikai WTI nyersolaj árának átlaga 80,59 dollár volt tavaly. Az idén 78,61 dollár, jövőre pedig 73,68 dollár lehet az IMF szerint.

Az IMF a fejlett országokban 2,6 százalékos inflációt vár az idén és 2 százalékost jövőre, ami megegyezett a januári becsléssel. Az euróövezetben idén 2,4 százalékos, jövőre 2,1 százalékos, Japánban az idén 2,2 százalékos, jövőre 2,1 százalékos, az Egyesült Államokba pedig idén 2,9 százalékos, jövőre 2 százalékos inflációra számít az IMF.

A fejlődő országokban az idén 8,3 százalékos, jövőre pedig 6,2 százalékos inflációra számít az IMF, az ideit és a jövő évit egyaránt 0,2 százalékponttal magasabbra várja a januárban jelzettnél.

Tavaly a fejlett országokban 4,6 százakkal, a fejlődő országokban 8,3 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak.
Magyarország az IMF januári előrejelzésében nem szerepelt. A kedden ismertetett becslés szerint a magyar GDP idén 2,2 százalékkal, jövőre 3,3 százalékkal nő a tavalyi 0,9 százalékos csökkenést követően.

A jelentés összeállítói szerint Magyarországon az infláció a tavalyi 17,1 százalék után idén 3,7 százalék, jövőre 3,5 százalék lesz, míg a munkanélküliségi ráta a tavalyi 4,1 százalék után 4,4 százalék lesz idén és 4,2 százalék jövőre.