Ismét Szeged ékköve lesz a Bartók Béla Művelődési Ház

Hírek2022. jún. 23.Növekedés.hu

A Mathias Corvinus Collegiumnak (MCC) köszönhetően Szeged több mint százéves múlttal rendelkező, erősen elhanyagolt állapotban lévő Bartók Béla Művelődési Központja hamarosan megújul, és ismét egykori fényében pompázhat. A belvárosban elhelyezkedő ingatlan – műemléki voltát megőrizve – az MCC tevékenységét szolgáló, új funkcionális igények szerint fog újjáépülni. Jelenleg az épület állapotának teljes körű felmérése zajlik, 2023-ban pedig kezdetét veszi a kivitelezésre irányuló közbeszerzési eljárás, majd várhatóan 2024 elején vehetik birtokba a felújított ingatlant a szegediek.

Az ingatlan 1896-ban épült Víg Albert tervei alapján és Raichl J. Ferenc vezetésével. A Kereskedelmi és Iparkamara részére húzták fel, de a század elején egy rövid ideig az Iparmúzeumnak is helyt adott. 1925-ben Ligeti Béla műépítész tervei alapján emeletráépítéssel bővítettek, majd 1926-ban a szomszédos kétszintes épületet is hozzácsatolták. 1943-ban ismét bővítés következett: a toldaléképület emeletráépítésével egészült ki a komplexum. 1969-ben nyílt meg az épületben a Bartók Béla Művelődési Központ, amely tevékenységének meghatározó eleme a „szegediség” kifejezése, és az ország kulturális értékeinek szerepeltetése volt.

Az ingatlan állapota az utóbbi évtizedekben nagyon leromlott, az épület utolsó jelentős felújítása az 1960-as években volt.

A műemléképület teljeskörű rekonstrukciójának tervezését 2017-ben kezdték meg, a tulajdonos azonban nem tudta felvállalni a jelentkező költségnövekedést, és az ingatlan értékesítése mellett döntött. A 64 férőhelyes diákszállóvá történő átalakítás kivitelezése 2020 nyarán félbeszakadt.

A Mathias Corvinus Collegiumnak (MCC) köszönhetően azonban Szeged ikonikus épülete néhány éven belül ismét élettel töltheti meg a várost, hiszen az alapítvány az ingatlan teljes körű felújítását, átalakítását tervezi.

Az MCC felkérésére Hajós Tibor Pro Architectura-díjas építész – aki a 2017-ben megkezdődött munkálatokban is közreműködött – örömmel vállalta a folytatást is: ő készíti majd el az épület rekonstrukciójára vonatkozó vázlatterveket.

Hajós Tibor neve nemcsak a szegediek számára lehet ismerős, számos országosan is ismert műemléképület rekonstrukciójában vett már részt, így az egykori Bartók Béla Művelődési Ház áttervezése szakmailag is megfelelő kezekben lesz. A kivitelezési munkálatokat követően az ingatlan egyszerre szolgál majd oktatási célokat, ad otthont rendezvényeknek, lesz szálláshely, illetve nyitott rendezvényekkel is hozzájárul majd a helyi közösség építéséhez.

A szegedi Bartók Béla Művelődési Ház megújulásának ütemtervét illetően jelenleg az épület állapotának teljes körű felmérése zajlik.

Idén nyáron várhatóan még elkészülnek az épület felújítására vonatkozó vázlattervek, ősszel pedig a kiviteli tervek. Jövőre kezdődhetnek meg a kivitelezési munkálatok, amelyek befejezését követően, várhatóan 2023 végén, 2024 elején adják át az új épületi rekonstrukciót.

A Mathias Corvinus Collegium mára már 15 magyarországi (Győr, Szombathely, Zalaegerszeg, Veszprém, Székesfehérvár, Szekszárd, Pécs, Budapest, Szolnok, Kecskemét, Szeged, Debrecen, Miskolc, Békéscsaba, Nyíregyháza), és 9 külhoni helyszínen (Beregszász, Arad, Nagyvárad, Szatmárnémeti, Kolozsvár, Marosvásárhely, Székelyudvarhely, Csíkszereda, Sepsiszentgyörgy) van jelen. Az MCC Kárpát-medence-szerte tehát összesen 24 képzési központtal rendelkezik és 5300 diák képzését valósítja meg. A tervek szerint pedig néhány éven belül 35 helyszínre juttatják el képzéseiket, és összesen 10 000 fiatal oktatását biztosítják majd.

Az MCC szegedi képzési központja 2021 szeptembere óta várja a tehetséges fiatalokat az általános iskolától egészen az egyetemig. A szegedi Fiatal Tehetség Program (FIT) jelenleg 25 diákot számlál, a Középiskolás Programban (KP) 195 tehetség tanul, az Egyetemi Programban (EP) pedig 22 fő vesz részt.

A szegedi Bartók Béla Művelődési Ház felújításával kapcsolatban minden információ megtalálható az MCC honlapján.