Az egyszülős családok fele szegény, új programok indulnak a rászorulóknak

Hírek2022. jún. 23.Sz.A.

Mindössze ezer forintos díjért nyaralhatnak, és vehetnek igénybe napközis táborokat a gyerekeit egyedül nevelő szülők - hangzott el az Egyszülős Központ mai sajtótájékozatóján. Az egyszülős családok fele szegény, közel 90 százalékuk anyuka, a lakosság mintegy 10 százaléka él egy szülővel.

Közel 2700 egyszülős gyermeknek és egyszülős családnak segít a nyári táboroztatásban és napközis ellátásban az Egyszülős Központ - mondta el Nagy Anna, az Egyszülős Központ vezetője a szervezet mai sajtótájékoztatóján. 

Mint fogalmazott, a központ az elmúlt négy évben 26000 családnak segített, közülük 7360-an nyaraltak, táboroztak jelképes összegekért. Idén is vállalnak a pesti és a budai közpotnjukban napközis gyerekfelügyeletet programokkal - mindössze heti 1500 forintért. - Van, akinek még ez az összeg is gondot okoz, de ezért még nem utasítottunk vissza senkit - tette hozzá. Az egyszülős családok legnagyobb problémái közül kiemelkedik

  • az elszigetelődés
  • anyagi gondok
  • gyerekekkel kapcsolatos ügyek
  • munkahelyi problémák
  • mindennapi logisztika megszervezése.

Nyári gyerekfelügyelet Budán és Pesten is 

A gyerekek nyári felügyelete sokszor nagy nehézséget okoz az egyedülálló szülőknek, nekik szeretnénk segíteni egész hetes programjainkkal. Közel 150 egyszülős gyereknek biztosítunk gyerekfelügyeletet Pesten és Budán is egész nyáron összesen 6 héten keresztül - mondta Nagy Anna.

Nyaralási lehetőség egyszülős családoknak

A támogatói felajánlásoknak köszönhetően Balaton-parti üdüléseik olyan családok számára is lehetőséget teremtenek az önfeledt nyári kikapcsolódásra és pihenésre, akik egyébként nem tudnák ezt az élményt biztosítani gyermekeiknek.

A Mészáros-csoport jóvoltából 1500 egyszülős szülő és gyermek nyaralhat a Hunguest Hotels zalakarosi szállodájában és a Balatontourist füredi és révfülöpi kempingjeiben. Az üdülés jelképes ára 1000 forint családonként.

2022-ben is folytatódik a Családi Erzsébet-táborok programsorozat – melyet az Erzsébet Alapítvány szervez 2018 óta - a Zánkai Erzsébet-táborban, modern tábori környezetben, felújított szállásépületekkel, tágas terekkel és tengerpartot idéző homokos stranddal várja a hétvégék során a kikapcsolódni vágyó családokat. Idén 1000 egyszülős szülő és gyermek számára biztosítanak kikapcsolódási lehetőséget hétvégenként.

Nyári fesztiválok

Az idén először több fesztiválon is részt vesz az Egyszülős Központ a nyár folyamán. Első alkalommal Kapolcson, a Bondoró Fesztiválon voltak június 10. és 12. között.

Emellett júliusban ugyancsak Kapolcson a Művészetek Völgyében a PestBuda udvarban várják a betérő családokat. A rendezvénysorozat részeként minden nap 12:30-13:00 óra között írók, zenészek, előadóművészek, énekesek, színészek mesélik el kedvenc meséjüket az érdeklődő közönségnek.

Az Egyszülős Központ meghívására Gryllus Vilmos, Bíró Eszter, Hobo, Lackfi János, Rutkai Bori, Szalóky Ági, Szőke András és Tarján Veronika (Veronaki) adja elő kedvenc meséjét, de mesél Hideg Anna néni is Ördöngösfüzesről. 

Augusztusban pedig az Ördögkatlan Fesztiválon kínálunk színes programokat az odalátogató szülőknek és gyerekeknek.

Egyszülős Applikáció

Már elérhető az egyszülős applikáció, melyen keresztül hasznos információkról, programokról, táborokról, nyaralásokról értesülhetnek az egyszülősök. Az applikáción keresztül elérhetőek az 1szülő-1podcast korábbi és a legfrissebb adásai is.

Új programok az Egyszülős Központokban

Új programok érhetőek el mind a pesti, mind a budai Egyszülős Központban, melyek a kikapcsolódás mellett az egyedülálló szülők közötti kapcsolatépítést is lehetővé teszik.

- A „Szedjük együtt” programon legutóbb epret szedtek az egyszülősök, a nyár folyamán további gyümölcsöket és gyógynövényeket fogunk együtt gyűjteni.

- A „Kvíz nektek” program keretében egy szórakoztató, interaktív közös játékra invitáljunk a gyerekeket és a szülőket. A „Kiképzés”-en célunk abban segíteni a fiatalokat, hogy kritikus helyzeteket számukra vagy más számára a legkedvezőbb módon kezeljenek.

- A hamarosan induló, a „Szülői kiégés ellen” program a mindennapok fizikai, mentális és érzelmi terheiből szeretné visszavezetni a szülőket az egyensúly, a harmónia állapotába.

- Az Egyszülős Központban is elindult a ZeneVarázslat program, melynek megálmodója, Várnagy Andrea zongoraművész. Egész évben színes programokkal, szakmai mentorálással várják a zenét tanuló és a zenetanulás előtt álló gyermekeket.