Ismét Ursula von der Leyent választották az Európai Bizottság élére

Hírek2024. júl. 18.Növekedés.hu

Az Európai Parlament a stabilitást és folytonosságot választotta: újabb öt évre Ursula von der Leyent szavazta meg az Európai Bizottság elnökének. A képviselők közül 401-en támogatták, 284-en szavaztak ellene. - írja az Euronews.

A jobbközép Európai Néppárthoz tartozó von der Leyen a titkos szavazáson 401 szavazatot kapott, ami jóval több, mint a megválasztásához szükséges 361 szavazat. Az ellenzéki szavazatok száma 284 volt, 15-en tartózkodtak és 7 szavazatot érvénytelennek nyilvánítottak - írja a Politico.

Von der Leyent a három főáramú, EU-párti frakció - a Néppárt, a szocialisták és a liberális Renew - támogatta. A szavazást megelőző hetekben és hónapokban néhány törvényhozó e centrista csoportokon belül kijelentette, hogy nem fog rá szavazni, így kénytelen volt a jelenlegi koalíción kívülről, többek között a baloldali Zöldek között támogatást keresni.

Az Európai Parlament elnöke, valamint a Benelux-országok vezetői is gratuláltak Ursula von der Leyennek, akit az Európai Parlament plénuma csütörtökön Strasbourgban újraválasztott az Európai Bizottság elnöki tisztségébe. Roberta Metsola, az uniós parlament elnöke szerint az újraválasztás Von der Leyen megingathatatlan értékeit bizonyítja.

Roberta Metsola, az Európai Parlament kedden újraválasztott elnöke az X-en közzétett üzenetében kiemelte: újraválasztása bizonyítja Ursula von der Leyen erős vezető szerepét és megingathatatlan értékeit a megpróbáltatások idején - írja az MTI.

Európa együtt erős és készen áll - írta üzenetében az uniós parlament elnöke.

Alexander De Croo belga kormányfő üzenetében szintén gratulált az uniós bizottság elnökének "keményen megküzdött" újraválasztásához. "Erőt és bölcsességet kívánok" - fogalmazott.

Közölte, az Európai Bizottság előtt számos feladat van. Az EU egységes piaca és versenyképessége "újraélesztésre" szorul - emelte ki. Belgium továbbra is az Európai Bizottság hűséges partnere marad - jelentette ki De Croo.

Dick Schoof holland kormányfő üzenetében azt írta: a nagy kihívások idején nagyszerű, hogy "Európa számíthat az Ön tudására, tapasztalatára és vezetői szerepére". "Várom, hogy önnel együtt dolgozhassak a migráció feletti nagyobb ellenőrzés, gazdaságunk és biztonságunk erősítése, valamint a mezőgazdasági ágazat kilátásainak javítása érdekében. Sok sikert kívánok az előttünk álló fontos feladatokhoz" - írta üzenetében a holland miniszterelnök.

Luc Frieden luxemburgi miniszterelnök üzenetében azt írta, Ursula von der Leyen azon törekvése, hogy nagyobb jólétet, biztonságot és demokráciát biztosítson az Európai Unió számára, megfelelő választást jelent az Európai Bizottság vezetésére a következő öt évben.